Србија и Балкан

Положени венци на споменик "Вечна ватра", Вулин: Изабрали смо да будемо на страни истине

Вулин је навео да ће можда неко наћи снаге да опрости НАТО-у, али да он не види зашто бисмо праштали, јер не види "кајање које је услов опроштају" и додао да "и данас од нас траже незамисливо"
Положени венци на споменик "Вечна ватра", Вулин: Изабрали смо да будемо на страни истине© NEMANJA JOVANOVIĆ/FOTO TANJUG

У Парку пријатељства на Новом Београду данас су поводом обележавања 25 година од НАТО бомбардовања СР Југославије положени венци на споменик свим жртвама НАТО агресије "Вечна ватра", преноси Танјуг.

Полагање венаца отпочело је интонирањем химне у извођењу дечјег хора, а венце су положили оснивач Покрета социјалиста Александар Вулин, амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко и амбасадор Кубе Лејде Ернесто Родригес Ернандес.

"За мале и слободне народе нема правде, зато данас ми говоримо, јер су сви остали ућутали. Зато што су пре 25 година и данас ћутале Уједињене нације, Европска унија и све организације за заштиту људских права. Зато што су они ћутали и још ћуте, ми данас говоримо", истакао је Вулин.

Како је навео, "изабрали смо да будемо на страни истине иако она није довољна".

"Не бисмо је мењали за сву силу која одређује данашњи живот. Покушали су пре 25 година да убију Србију, а убили су међународно право. Били смо сами пре 25 година", рекао је он.

Навео је да ће можда неко наћи снаге да опрости НАТО-у, али да он не види зашто бисмо праштали, јер не види "кајање које је услов опроштају" и додао да "и данас од нас траже незамисливо".

"Траже да признамо независно Косово и Метохију, да одемо из Републике Српске, да уведемо санкције Русији, једино не траже опроштај за нашу убијену децу. На нама је да говоримо и будемо слободни какви су били и они пре нас", истакао је Вулин.

Полагање венаца на споменик "Вечна ватра" део је дводневне међународне конференције "Од агресије до новог светског поретка" која се организује поводом обележавања годишњице НАТО бомбардовања СР Југославије, а која је окупила више од 150 званица из иностранства међу којима су научници, уметници, дипломате, војна лица и друге угледне личности.

image