Србија и Балкан

Да се вечно памти и не заборави: Откривена спомен-крипта Новим косовским јунацима у Нишу

Обележје је откривено у крипти Храма Светог Василија Острошког
Да се вечно памти и не заборави: Откривена спомен-крипта Новим косовским јунацима у Нишу© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ NR

Спомен-крипта Новим косовским јунацима поводом 25.годишњице НАТО агресије на нашу земљу откривена је у Нишу, у крипти Храма Светог Василија Острошког.

Откривању обележја косовским јунацима, страдалим браниоцима Отаџбине у периоду од 1998. до 2003.године, присуствовали су владика нишки Арсеније, министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, као изасланик председника Републике Србије Александар Вучића, потпредседник Владе Србије и министар одбране Милош Вучевић и министар унутрашњих послова Братислав Гашић.

Вучевић је навео да је, према његовом мишљењу, највеће достигнуће Србије "то што смо престали да ћутимо о неправди која нам је нанета НАТО бомбардовањем".

"Предуго се овде ћутало, ваљда у жељи да наше жртве и њихови подвизи, наши подвизи, не увреде агресора, да се њихова помрачена савест не узнемири. Пре нешто више од деценије коначно смо престали да ћутимо. Верујем да је то можда и највеће достигнуће које је Србија урадила у последњој деценији", поручио је Вучевић.

Он је истакао да се данас у храму посвећеном угоднику Божијем, Светом Василију Острошком, одаје почаст сенима 1.139 нових косовских јунака, припадника наше војске и полиције, добровољаца, који су од 1998. године до 2003. године пред олтар слободе Србије принели своје животе.

"Радосније би било да се имена њихова нису овде нашла, да су руке њихове уместо што су се оружја латиле наставиле да раде и стварају на корист својих ближњих и целог нашег народа, да су своју децу подизали и васпитали у духу части и родољубља. Али њих је, као и многе јунаке прошлих времена, зао повод и неправда приморала да уместо да их подижу и хране, бране, но што им је било најсветије, своје породице и земљу својих предака. Страдање је био њихов пут и тај чаша их није заобишла. Знали су они, као што знамо и ми, да нам слободу и мир никада нико није поклонио, већ да је, напротив, скупо плаћена", поручио је Вучевић.

Додао је да су они знали да ако они не буду на том страшном месту, да ће непријатељ ударити на нашу чељад, на куће, на светиње.

"Знали су да нико други неће бранити наше вредности него ми сами и да се за то сами морамо изборити или ћемо нестати. За право да ми данас будемо слободни грађани, своји на своме, гинули су наши очеви, дедови, прадедови. Да су се непријатељи наши бар једном пажљиво загледали у душу нашег народа, уочили би једну непорециву историјску правилност и особину наше колективне свести. Срби љубе слободу. И тако су се потомци слободољубивих и непокорних чистог срца одазвали позиву мајке Србије и у њеној одбрани остали бесмртни и непоражени", рекао је Вучевић.

На скупу поводом откривања обележја присуствовао је и генерал - пуковник у пензији Владимир Лазаревић, који је био командант ратног Приштинског корпуса током НАТО агресије и командант треће армије војске Савезне Републике Југославије.

Он је подсетио да је пре 25 година извршена агресија на нашу земљу чији је циљ био монструозна примена Хитлерове доктрине блиц крига.

Такозвани Запад, према његовим речима, планирао је да за 96 сати убије више од 20.000 припадника приштинског корпуса, да паралише привреду и друштвени живот у земљи и примора Србију на окупацију, да понизи српски народ.

"Пре 25 година такозвани запад са НАТО алијансом је извршио злочиначку агресију без преседана у историји ратовања у једном од најасиметричнијих ратова у људској историји. Циљ им је био да не оставе камен на камену, да присиле Србију да клечи и моли – 'уништи, деградирај' била је геноцидна команда коју је Весли Кларк издао", рекао је Лазаревић.

"Највећој светској сили" српске снаге су се супротставиле својим тајним оружјем – безграничним патриотизмом, хероизмом, моралом, ефикасним командовањем.

"Косовским јунацима у славу предака остаје незаборав, јер заборав је најтежи злочин према прецима и грех према потомцима. Да се вечно памти и не заборави, живела Србија", рекао је Лазаревић.

Догађају су присуствовали и припадници Војске Србије, чланови породица и потомци страдалих војника и полицајаца у одбрани отаџбине, ветерани и ратни војни инвалиди, представници борачких организација и удружења за неговање традиције ослободилачких ратова Србије, градоначелница Ниша Драгана Сотировски и начелници управних округа.

На седници Савета за неговање традиције ослободилачких ратова Србије, одржаној 14.новембра 2023. године усвојен је предлог за постављање ратног меморијала, спомен-плоча у крипти Храма.

Постављено је 19 спомен-плоча, које су израђене од гранита, на којима су исписана имена, презимена, место рођења, чин, јединица, година рођења и година смрти  укупно 1139 страдалих припадника Војске Србије и МУП-а за време НАТО агресије и у временском периоду од 1998. до 2003.године у копненој зони безбедности. 

image