Србија и Балкан

Отказ професору или блокада факултета: Студенти траже да Грухоњић буде кажњен због говора мржње

Данас истиче рок који су студенти оставили управи факултета, после којег ће, ако изостане реакција управе, како су најавили - у блокаду од 28. марта
Отказ професору или блокада факултета: Студенти траже да Грухоњић буде кажњен због говора мржње© Медија центар

Ако се управа Филозофског факултета ни данас не огласи о захтеву Студентског парламента Универзитета у Новом Саду - "да најоштрије и отказом санкционише говор мржње проф. Динка Грухоњића", академци ће данас од 12 сати блокирати Филозофски факултет.

Наиме, данас истиче рок који су студенти оставили управи факултета, после којег ће, ако изостане реакција управе, како су најавили - у блокаду од 28. марта.

Дамјан Вукањац, студент проректор, каже за "Вечерње новости" да се управа не оглашава вероватно свесна своје кривице, "јер баштини нацизам и фашизам на факултету".

"Нико нам се није обратио и нас изузетно погађа да неко игнорише 90 одсто студената, њихово мишљење и ставове. С правом се питамо да ли управа Филозофског факултета подржава говор мржње. Замислите да декан факултета одобрава фашизам и нацизам у 21. веку! Нама је то невероватно. Времена су се променила, студенти ће заштитити сами себе, а наш глас ћете чути", каже Вукањац.

Академци тврде да су изјаве професора Грухоњића дефиниција говора мржње.

"Управа Филозофског факултета мора да осуди овакве фашистичке изјаве, а етичке комисије Факултета, па затим и Универзитета, да осуде и класификују ово као говор мржње и санкционишу отказом. Уколико као декан Филозофског факултета, заједно са управом, ћутите на распиривање свих могућих врста нетрпељивости, за мене сте ви саучесник", каже Вукањац.

Дамјан Вукањац навео је и део Грухоњићевог ауторског текста, у коме вређа децу српске националности која се играју петардама пред зградом у Новом Саду.

"Како бих приближио о каквом човеку је реч навешћу вам његове речи о деци: 'Слине балаве, мало им је, иако се на све стране дими и пуши и осећа се мирис барута у ваздуху. Они би, нема сумње, у руку узели праве пушке, пушкомитраљезе, снајпере, базуке, минобацаче... Само да доврше покољ који су им очеви започели"', подсетио је Вукањац на Грухоњићеве речи.

Вукањац наводи да је блокада факултета извесна, да ће факултет бити блокиран све до испуњења захтева и да ће протест бити миран.

"У име студената најоштрије осуђујем било какве нападе на породицу професора Грухоњића као и графите мржње. То није дело наших студената, већ револтираног народа који професор већ годинама провоцира и сипа 'со на рану"', каже овај студент.

Међутим, протест је најавила и група студената и професора која подржава Грухоњића, они су за данас у 11.55 заказали скуп подршке Грухоњићу испред Филозофског факултета.

Грухоњић је заједно са новинарком Аном Лалић посетио канцеларије амбасаде Немачке у Србији, о чему је чак објављена фотографија.

"Обавештени смо од Ане Лалић и Динка Грухоњића о недавним претњама с којима су се суочили. Слобода медија и слобода изражавања су кључни у било ком демократском друштву. Новинари морају да буду у могућности да несметано обављају свој посао, јавне институције требало би да омогуће безбедно окружење за то", наводи се у објави.

Иначе, академску јавност узбуркале су изјаве професора журналистике Динка Грухоњића које је дао на трибини одржаној током фестивала "Ребеду" у Дубровнику, да има лепо име Динко, попут Динка Шакића, усташког злочинца и заповедника логора Јасеновац и Стара Градишка, у којем су страдале стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома.

image