Извештај Унмика на седници Савета безбедности УН 22. априла

Седницу је заказала Малта

Седница Савета Безбедности Уједињених нација на којој ће бити разматран нови шестомесечни Извештај генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду Мисије УН на Косову (УНМИК), требало би да буде одржана 22. априла, наводи се у месечном плану рада СБ УН, објављеном на сајту.

Седницу је заказала Малта, која је 1. априла преузела председавање СБ УН, и она ће бити одржана у преподневним часовима по локалном, односно поподневним по средњеевропском времену.

Претходна седница на којој је представљен шестомесечни извештај одржана је 23. октобра, а у међувремену је 8. фебруара ове године одржана ванредна седница Савета безбедности Уједињених нација о ситуацији на Косову и Метохији, на којој је Србију представљао председник Александар Вучић.

Он је на тој ванредној седници рекао да је та седница заказана због ситуације која у супротности са резолуцијама и повељама УН, а која би могла да узрокује непоправљиву штету, као и да је непосредан повод за седницу потез тзв. Централне банке Косова којом се забрањује динар од 1. фебруара, чиме је извршена кулминација напада на Србе и неалбанско становништво, будући да је њихов опстанак на територији јужне српске провинције у огромној мери директно зависан од прилива динарских средстава, пре свега из буџета Републике Србије.