Србија и Балкан

Руски пијаниста Денис Мацујев одсвирао чувени "Рах 2" Рахмањинова у Коларцу

Реномираног пијанисту критичари називају правим представником руске извођачке школе, наследником Володоса, Кисина, Гиљелса и сматрају новим Хоровицом
Руски пијаниста Денис Мацујев одсвирао чувени "Рах 2" Рахмањинова у Коларцу© TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/

Виртуозним наступом у Коларцу руски пијаниста Денис Мацујев оправдао је статус светске звезде класичне музике.

Мацујев је уз пратњу Симфонијског оркестра Радио-телевизије Србије под диригентском управом Дејана Савића пред београдском публиком одсвирао једно од најзахтевнијих дела у историји класичне музике, познати Други концерт за клавир и оркестар Сергеја Рахмањинова.

Други Клавирски концерт Рахмањинова, или "Рах 2", једно је од најпопуларнијих дела класичне литературе и концерт који је прославио руског композитора који је важио и за најзначајнијег пијанисту свог времена.

На репертоару концерта била је и Серенада бр. 1 Јоханеса Брамса, композиција која је на премијери узбуркала публику, а дуготрајни аплаузи иза сваког од шест ставова били толико снажни и нису се смиривали све док композитор није изашао на сцену.

Мацујева критичари називају правим представником руске извођачке школе, наследником Володоса, Кисина, Гиљелса и сматрају новим Хоровицом, а светску славу стекао је одмах по завршетку Московског државног конзерваторијума.

Овај реномирани руски пијаниста, поред тога што је лауреат Државне награде Руске Федерације у области књижевности и уметности "Дмитриј Шостакович", такође је и носилац Ордена части, као и других престижних награда.

У истој години у којој је победио на Међународном такмичењу Чајковски у Москви, освојио је Гран при на Међународном такмичењу у Паризу, а проглашен је и за амбасадора добре воље.

Публика је овацијама испратила Дениса Мацијева са позорнице у Коларцу.

Концерту су присуствовале и министарка културе Маја Гојковић и министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.

image