Србија и Балкан

Дачић потврдио: Формиран тим за борбу против пријема Приштине у СЕ

Министар спољних послова у техничком мандату упозорава да ће се у Савету Европе одлучивати не по праву и правди, већ по сили
Дачић потврдио: Формиран тим за борбу против пријема Приштине у СЕ© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Министар спољних послова у техничком мандату Ивица Дачић, који се од избора Ане Брнабић за председницу Скупштине налази на челу Владе потврдио је за РТС да је за формиран тим који ће се борити против пријема Приштине у Савет Европе.

Ивица Дачић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да ће се на челу тима налазити он и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

"Највећи број људи ће бити из Министарства спољних послова, али ту су и људи из Народне скупштине, из кабинета председника Републике, из других министарстава, неки други министри – Тања Мишчевић која је за европске интеграције, министар Момировић који има доста контаката у вези са спољном трговином", навео је Дачић.

Дачић упозорава да ће се у Савету Европе одлучивати не по праву и правди, већ по сили.

"Ми немамо никакве дилеме. Овде се неће гледати по правди и по праву. Овде ће се гледати по сили – односно, да ли неко хоће да то силом наметне или не", рекао је Дачић.

Напомиње и да је Савет Европе једина организација где они имају шансе да уђу, за разлику од УН о чему, каже, могу само да сањају.

Већ одржана прва седница радне групе

Влада Србије формирала је данас, по налогу председника Александра Вучића, Радну групу за координацију активности државних органа у вези са проблемом пријема тзв. Републике Косово у Савет Европе, саопштено је из Владе.

У саопштењу се наводи да је та Радна група данас већ одржала прву седницу.

За руководиоца радне групе именован је први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, а заменик руководиоца биће Петар Петковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Радна група координираће активностима свих државних органа Републике Србије у свим активностима на плану спречавања пријема тзв. Републике Косово у Савет Европе.

Између осталих, чланови радне групе биће и Тања Мишчевић, министарка за европске интеграције и Томислав Момировић, министар унутрашње и спољне трговине.

image