Србија и Балкан

Милановић: Права Хрвата у БиХ се систематски газе, морамо бити одлучнији и тражити своје

Морамо да се запитамо како живе Хрвати у БиХ, поручио је председник Хрватске
Милановић: Права Хрвата у БиХ се систематски газе, морамо бити одлучнији и тражити своје© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MLADEN VOLARIĆ/ nr

Председник Хрватске Зоран Милановић изјавио је данас да се последњих година систематски занемарују и газе права Хрвата у Босни и Херцеговини.

"Иако живимо у Хрватској која је чланица ЕУ, морамо се окренути око себе и запитати се како живе Хрвати у БиХ. Хрвати који су остали да живе у БиХ имају своја права као конститутивни народ и та права се последњих година систематски занемарују и газе. Због тога као Хрвати морамо бити јединственији, одлучнији и ако хоћете дрскији и тражити своје, па макар се радило и о нечему симболичном, као што је избор члана Председништва БиХ", поручио је Милановић на скупу у Книну поводом 32. годишњице оснивања Хрватског већа одбране (ХВО), преноси Хина.

Он је навео да је реч о принципима, да Бошњаци не могу да бирају хрватског члана Председништва и да у БиХ постоје Хрвати, Срби и Бошњаци који морају схватити да, иако су математичка већина, њима или било коме другоме то не даје већа права.

"За то се хрватска држава мора борити. Мора се борити за част својих људи", поручио је председник Хрватске.

Навео је да су многи припадници ХВО "сумњичени за разноразне злочине од друге и треће стране", али је да после 30 година нико није оптужен и затворен.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner