Србија и Балкан

"Батут" представио истраживање о здрављу ученика: Физичко не ради 70 одсто деце

Истовремено, 11 одсто ђака на друштвеним мрежама и порталима проводи и више од седам сати дневно, а проблем са сном има петина деце школског узраста
"Батут" представио истраживање о здрављу ученика: Физичко не ради 70 одсто деце© Mario Villafuerte/Getty Images

Истраживање понашања у вези са здрављем деце школског узраста, које је током 2022. године широм Србије спровео Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", показало је да је оно на истом нивоу као и код деце у остале 43 земље у којима су ђаци анкетирани, објаснила је директорка те установе Верица Јовановић.

Она је додала да је две трећине ђака у земљи своје здравствено стање оценило као одлично, док је истовремено веома задовољно подршком родитеља, наставника и вршњака.

"Већина адолесцената у Србији задовољна је својим животом, оцењујући га просечном оценом 8.3 од могућих 10", показало је истраживање обављено по методологији Светске здравствене организације.

Према речима Јовановићеве, истраживање је показало да је потребно да се ради на повећању физичке активности деце, јер их само 30 одсто испуни препоручено време недељних активности.

Такође, оно је указало на чињеницу да је петина ученика, шест месеци пред истраживање, имала тешкоће са спавањем.

"Само 30 одсто школске деце испуни очекивани обим физичке активности, а препоручен је један сат током радне недеље. Дакле има простора за додатним унапређењем и више физичке активности у школским активностима. Када су у питању ваншколске активности, доминирају теже физичке вежбе и најчешће су то спортови попут фудбала, кошарке, евентуално трчања", рекла је Јовановићева.

Она је упозорила да 11 одсто ђака на друштвеним мрежама и порталима проводи и више од седам сати дневно.

"Нове технологије велики су изазов, донеле су веома дуг период боравка деце на дигиталним уређајима и у медијима. Они користе и Вибер и Инстаграм и разне портале и прате друштвене мреже. Дакле, скоро 11 одсто школске деце чак седам и више сати проводи користећи дигиталне медије, друштвене и електронске мреже, што је опасно", рекла је Јовановићева.

Она је истакла као добро што две трећине школске деце има добру навику што се тиче оралне хигијене, да зубе пере једном или више пута дневно, али је и упозорила да расте број оних који никада не доручкују током радне недеље.

Према њеним речима, 70 одсто анкетиране деце, што представља репрезентативни узорак за територију Србије, говори да има одлично здравствено стање и да се одлично осећа, 70 одсто их сматра да су им породица, па и вршњаци највећа подршка у свим изазовима у школском и приватном животу.

Такође, оцењују да им је комуникација са вршњацима врло добра.

Анкетирани ђаци лично се осећају мало више оптерећени школским обавезама, али зато имају веома добру подршку наставника и својих вршњака и наравно породице.

Када је у питању гојазност, само три одсто школске деце у Србији је гојазно, 15 одсто их је у стадијуму повећане ухрањености, док је остатак деце нормално ухрањен.

Када је у питању пушење, 15,1 одсто деце се изјаснило да је пробало да пуши.

"У односу на 2018. када је такође спроведено исто истраживање, међу ученицима петог и седмог разреда повећан је проценат оних који су пробали цигарете, док је међу ђацима првог разреда средње школе тај проценат смањен", навела је Јовановић и додала да сваки пети ђак из првог разреда средње школе спада у кориснике електронских цигарета.

Скоро 20 одсто ђака је било пијано бар једном у животу, као и да се коцка. Насилно према другим вршњацима било је 7,8 одсто ђака.

Скоро петина ђака првог разреда средње школе ступила је у сексуалне односе, а кондом је при последњем односу користило мање од две трећине.

Ово истраживање је, како је рекла, значајно да би надлежне институције, на основу њега, могле да планирају здравствено промотивне активности, којима би се сузбијали ризични аспекти по здравље школске деце.

image