Србија и Балкан

Момировић писао западним министрима: Забрана трговине српским производима на КиМ и даље на снази

Сви људи који толеришу такве поступке власти у Приштини морају да буду свесни да постају саучесници у великом злочину према српском народу, каже министар унутрашње и спољне трговине
Момировић писао западним министрима: Забрана трговине српским производима на КиМ и даље на снази© Mehmet Eser/Anadolu Agency via Getty Images

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић данас је послао писмо свим министрима трговине земаља Европске уније, Велике Британије, САД и ЦЕФТА-е, којим упозорава да је и даље на снази забрана трговином српским производима на територији Косова и Метохије.

Ово је, иначе, трећи пут за годину дана да им се обраћа поводом истог питања.

Како је рекао, та злочиначка политика је однедавно проширена још једним видом економске агресије, забраном употребе динара на територији Косова и Метохије.

"Сви људи који толеришу такве поступке власти у Приштини морају да буду свесни да постају саучесници у великом злочину према српском народу, у намерном изазивању хуманитарне кризе јер српско становништво на КиМ зависи од основних прехрамбених производа који се достављају из централне Србије", пише у саопштењу Момировића.

Он додаје да овај вид невиђеног економског притиска потпуно одудара од свих европских стандарда слободног протока људи и роба.

"Потпуно је противно основним принципима Европске уније и више је него очигледно да је после толико времена једини циљ застрашивање и протеривање српског народа са територије КиМ", рекао је он.

image