Србија и Балкан

Нова оптужница за масакр у Добровољачкој

Командант Војне полиције штаба Територијалне одбране БиХ Керим Лучаревић терети се да је поступио супротно правилима међународног права
Нова оптужница за масакр у Добровољачкој© Принтскрин: Јутјуб ("Приче с камена: Добровољачка улица, исповест сведока")

Нова оптужница за масакр у Добровољачкој улици у Сарајеву подигнута је против Керима Лучаревића, у то време команданта Војне полиције "републичког" штаба Територијалне одбране БиХ, јер је, како се наводи, "поступао супротно правилима међународног хуманитарног права".

"Оптужени се терети да 2. маја 1992. године, након што је нападнута мешовита колона војника и цивилних лица запослених у бившој ЈНА, у својству команданта Војне полиције није предузео нужне и разумне мере да казни извршиоце убистава и рањавања војника и цивила, спречи физичко и психичко злостаљање заробљених припадника ЈНА, као и да казни извршиоце ових дела", саопштено је из Тужилаштва БиХ, а преноси РТРС.

Оптужница се, како се додаје, односи и на догађаје од наредног дана, а прикупљени су докази који потврђују да је током напада страдало осам људи међу којима су били и цивили и санитетског особља, као и да су рањене 24 особе и заробљено више десетина војника и цивила који су мучени и злостављани.

Лучаревић се терети да је починио кривична дела - ратни злочин против цивилног становништва, ратни злочин против рањеника и болесника, ратни злочин против ратних заробљеника и противправно убијање и рањавање непријатеља.

Оптужница је прослеђена на потврђивање Суду БиХ.

Крајем октобра почело је и два пута одлагано суђење члану ратног Председништва БиХ Ејупу Ганићу и још деветорици некадашњих високих бошњачких војних и полицијских функционера оптужених за злочине у Добровољачкој.

Колона војника и цивила је супротно споразуму о мирном повлачењу припадника ЈНА, нападнута иако се кретала под пратњом Уједињених нација.

image