Курти: За два дана најважније гласање за улазак Приштине у Савет Европе

Премијер привремених приштинских институција очекује да Парламентарна скупштина препоручи пуноправно чланство "Косова"

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да самопроглашено "Косово" за два дана, 16. априла, очекује најважније гласање у процесу приступања Савету Европе, када очекује да Парламентарна скупштина препоручи пуноправно чланство Приштине без додатних предуслова и фуснота.

Курти је, на седници Генералног савета његовог покрета Самоопредељење, истакао да је "Косово" данас у "много повољнијој ситуацији и да извештај Доре Бакојани препоручује пуноправно чланство без додатних услова".

"Извештај и мишљење Доре Бакојани препознаје испуњење свих предуслова и јасно показује да се остале обавезе Косова морају испунити након чланства. Имаћемо 16. априла најважније гласање у процесу приступања Савету Европе. Очекује се да ће Парламентарна скупштина одобрити мишљење Бакојани, која препоручује пуноправно чланство Косова без икаквих додатних предуслова и без фуснота", рекао је Курти.

Он је позвао дијаспору да учествује на изборима за европски парламент 9. јуна.

Додао је да је тај датум важан за Европску унију, па и за целу Европу, јер, према његовим речима, од првих избора за Европски парламент 1979. године, Европа никада није била угроженија него данас.

"Европска унија се, такође, суочава са великим изборима и одлукама. Суочава се са војном агресијом и фашизмом руске диктатуре, што, као што је познато, има своје савезнике у Европи. Њихови пријатељи су неправедно потцењени. Позивам дијаспору да остваре своје право да гласају за социјалдемократе и левицу који се противе екстремизму у Европи", рекао је Курти.