Приштина: Дејан Јанковић пуштен из притвора

МУП је јуче саопштио да је Дејан Јанковић приликом контроле на административном прелазу задржан у циљу утврђивања чињеница и неопходних провера

Министарство спољних послова привремених приштинских институција објавило је синоћ да је ослобађање Дејана Јанковића и његов одлазак на Косово и Метохију потврдио представник канцеларије Приштине у Београду Јетиш Јашари.

Убрзо је потврда стигла и из МУП-а Србије.

"Четворица припадника тзв. косовске полиције била су приведена у среду приликом контроле на административном прелазу, а тројица су, након утврђених безбедносних провера, пуштена, док је Јанковићу било одређено задржавање до 48 сати у циљу утврђивања чињеница и неопходних провера у погледу безбедности Републике Србије", саопштено је јуче из МУП-а.

МУП је у истом саопштењу додао да су неосноване тврдње Приштине о наводном задржавању аутобуса са регистрационим ознакама са територије КиМ на граничном прелазу Батровци и навео да полиција није никога задржавала нити спречавала улазак и пролазак било ком грађанину са територије АП Косово и Метохија.

Министарство је објаснило да је у току појачана контрола свих путника на граничним прелазима и да се врше безбедносне провере у циљу веће сигурности и безбедности грађана, што може проузроковати дуже задржавање на самом граничном прелазу.

Премијер у Приштини Аљбин Курти, међутим, тражио је хитно ослобађање Јанковића, тврдећи да је "ухапшен и у затвору".

Поводом тврдњи Куртија, огласио се директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић који је рекао да Курти обмањује међународну заједницу да је ухапшено пет особа са КиМ, поручивши да је кривац за сваку тензију на простору Космета.