Србија и Балкан

Бирам борбу: Нови слоган дела опозиције који излази на изборе

Странке окупљене у коалицији Србија против насиља састале су се у петак увече како би донеле одлуку да ли да 2. јуна изађу на београдске изборе
Бирам борбу: Нови слоган дела опозиције који излази на изборе© R.Z./ATAImages

Део опозиције који излази на изборе и који је напустио коалицију Србија против насиља објавио је име нове коалиције - Бирам борбу.

"Пред вама су политичке странке и организације које су донеле одлуку, да уз испуњење три основна захтева опозиције, учествују на изборима 2. јуна и у Београду, а и на свим локалним изборима. Дакле, шест организација које су овде су донеле ту одлуку и направиле договор о заједничком наступу на тим изборима са слоганом Бирам борбу", рекао је испред нове коалиције Мирослав Алексић из Народног покрета Србије на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Алексић је рекао да је опозиција тражила три захтева који су испуњени, а то је да се формира комисија која ће контролисати бирачки списак, равномерну заступљеност на јавном сервису и да се сви изборе одрже у исто време.

Он је рекао да су одлучили да не предају без борбе ниједну општину ни град у Србији, свесни ситуације у којој се налазе и како је рекао, "узурпације институција" од стране власти.

Алексић је истакао да ће данас Скупштина Србије усвојити закон који је опозиција иницирала, а који ће омогућити да се одрже сви избори у исто време.

"Већ сутра имамо састанак за формирање комисије за бирачки списак и за медије. Разговараћемо са још неким актерима у политичкој борби. Не разумем одлуку да се не изађе на изборе у Београду, а да се изађе на локалним изборима у Србији", рекао је Алексић.

Он је додао да је и на прошлим изборима, у тешким условима, опозиција победила у шест општина у Београду, а у Србији остварени резултати од више од 60 одсто.

Странке окупљене у коалицији "Србија против насиља" састале су се у петак увече како би донеле одлуку да ли да 2. јуна изађу на београдске изборе.

Предлог о изласку је стављен на гласање и подржало га је пет странака – Народни покрет Србије, Зелено-леви фронт, Еколошки устанак, Покрет слободних грађана и Ново лице Србије, док су против биле Странка слободе и правде, Демократска странка, Србија Центар и Заједно.

Недоумицу је изазвао став ДС, који је првобитно гласао против изласка, али су најавили да ће подржати одлуку већине. Та странка је ипак одлучила да учествује на изборима 2. јуна.

ССП, СРЦЕ и Заједно не желе да изађу ни на изборе за градске општине.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner