Србија и Балкан

Лајчак о преговорима Београда и Приштине: Смањен јаз по питању динара

Очекујем да наши разговори буду засновани на врло конкретним идејама, што би нам омогућило да идемо напред у интересу народа, навео је специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак
Лајчак о преговорима Београда и Приштине: Смањен јаз по питању динараGetty © Eren Beksac/Anadolu

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак сматра да је на прошлонедељном састанку у Бриселу дошло до смањивања јаза по питању коришћења динара на Косову, али да је, с обзиром да су остале разлике, планиран нови састанак двојице главних преговарача Петра Петковића и Бесника Бисљимија.

"Покушали смо да дођемо до напретка Косова и Србије и да нађу средину у вези са такозваним 'динарским питањем'. Разговарали смо о могућем привременом решењу за грађане погођене одлуком Централне банке Косова о готовинском пословању и верујем да смо успели да смањимо јаз", навео је Лајчак на Фејсбуку.

Истовремено, како је додао, остале су неке разлике што је разлог за то да, како наводи, "поново угости двојицу главних преговарача у Бриселу.

"Очекујем да наши разговори буду засновани на врло конкретним идејама, што би нам омогућило да идемо напред у интересу народа", навео је.

Лајчак је у рекапитулацији прошле радне седмице навео и да је посетио Босну и Херцеговину која је, како наводи, значајно утицала на његову каријеру.

"Због тога ми је било још важније да, од различитих локалних играча чујем како они виде тренутну ситуацију. На свим својим састанцима наглашавао сам важност не губљења из вида јасног ЕУ замаха за будућност БиХ у ЕУ. Због тога сам био срећан што је до краја недеље постигнут консензус око Изборног закона, што је кључни услов за скори почетак приступних преговора", навео је.

Додаје да то показује да је и даље важно веровати онима које су грађани изабрали да донесу исправне одлуке.

На крају недеље, како је саопштио Лајчак, учествовао је на првом издању Конференције пријатеља Балкана у Словенији.

"Био је то јединствен формат са искусним политичким практичарима и стручњацима за Западни Балкан, који нам је омогућио да дубоко заронимо у то како да будућност Западног Балкана постане стварност", наводи Лајчак.

image
VV inauguration
banner