Милатовић о резолуцији о Сребреници: Црна Гора има државни став

Да ли је Влада променила мишљење у односу на државни став, то је питање за Владу, констатовао је шеф државе

Председник Црне Горе Јаков Милатовић је коментаришући то што је 70 невладиних организација потписало апел којим траже да Влада коспонзорише резолуцију Уједињених нација о Сребреници, подсетио да та земља има државни став по том питању.

"Да ли је Влада променила мишљење у односу на државни став, то је питање за Владу", рекао је Милатовић на конференцији за медије са словеначком председницом Наташом Пирц Мусар.

Влада Црне Горе још није донела одлуку о коспонзорству резолуције УН о геноциду у Сребреници, а Скупштина Црне Горе усвојила је 2021. године усвојила Резолуцију о геноциду у Сребреници, коју је предложила Бошњачка странка.

Мусар је рекла да су судске одлуке означиле злочин у Сребреници "као геноцид".

"Питање Сребренице није лако, али сви знамо да постоје судске одлуке које су геноцид означиле као геноцид. Ту нема никакве расправе и не сме је бити", рекла је Пирц Мусар.

Она је казала да је Словенија одлучила да коспонзорише, јер се ради о томе "каква порука се преноси генерацијама које долазе".

"То је тешка за ствар, али треба признати шта смо урадили у прошлости, да би ишли у будућност. То је моја искрена порука људима у Црној Гори", рекла је она.

Резолуцијом, коју су иницирале Немачка и Руанда, тражи се да се 11. јул прогласи за Међународни дан сећања на геноцид у Сребреници, пише у нацрту у који је Радио Слободна Европа имао увид.