МУП реаговао: Грађани ваде личне документе, не пријављују адресе пред изборе

За снимак који је кружио друштвеним мрежама тврдило се да приказују грађане БиХ који наводно мењају пребивалиште

Министарство унутрашњих послова поручило је да су нетачни наводи у вези са снимком који се појавио на друштвеним мрежама, а у којем се наводно виде држављани Босне и Херцеговине који се пријављују на адресе у Новом Саду.

Из Министарства истичу да је у питању "још један пример грубе злоупотребе", и то овог пута, кадрова који приказују грађане који, после радног времена, користе могућност да у Полицијској управи Нови Сад закажу термин за израду личних докумената за наредни дан.

"Овакав начин заказивања термина функционише последњих година и грађани Новог Сада су упознати да могу и на овај начин да закажу термин за израду личних докумената, као и преко интернет портала", стоји у саопштењу.

Министарство унутрашњих послова је још једном апеловало да се не шире неистине и дезинформације и на тај начин наноси штета полицијској служби и њеним припадницима.

Током децембарских избора, део прозападне опозиције тврдио је да су грађани БиХ масовно мењали пребивалиште како би могли да гласају у Београду, што је власт одбацила, истичући да је ред о људима са двоструким држављанством.

Питање промене пребивалишта био је један је од услова овог дела опозиције и пред расписивање нових избора, а на недавном скупштинском колегијуму постигнут је договор о тој теми, и како је рекао лидер ДС-а Зоран Лутовац, радна група која ће бити формирана предвидеће то да они који су променили пребивалиште последњих 12, односно 8 до 12 месеци, неће моћи да гласају на новој адреси како би се вратило поверење у бирачки списак и изборни процес.