Петронијевић: Обратићемо се и УН да би Караџић добио адекватну лекарску негу

Адвокат је најавио да ће од затворске управе затражити одобрење да тим српских лекара прегледа првог председника РС

Адвокат Горан Петронијевић изјавио је да уколико хашки Механизам врло брзо не учини ништа да помогне првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу, који је у тешком здравственом стању у британском затвору без адекватне здравствене неге, његов правни тим ће се обратити УН, преноси РТРС.

Петронијевић је подсетио да је Караџић, који се налази у британском затвору на острву Вајт, смештен у ћелију без здравствене неге и поред тога што има 79 година и здравствене проблеме.

Адвокат је упозорио да ће, уколико се Караџићу нешто деси, одговорност бити на затворској управи и Механизму.

Он је рекао и да је послао писмо председавајућој хашког Механизма судији Гети Сантани, која је одговорила да ће Механизам " предузети оно што треба".

"И ево, ми чекамо да предузму, али бојим се да то чекање има своју границу. Тако да сачекаћемо још који дан, а ако не буде ништа, онда ћемо писати УН, обратићемо се свима", истакао је Петронијевић.

Петронијевић је рекао да је Караџићев правни тим упутио дописе и Механизму и управи британског затвора на острву Вајт, те додао да посредно, преко судије Сантане, зна да су из британског затвора рекли да је Караџић боље.

"Они су рекли отприлике – не, не, није то тако страшно, он је много боље него што ја као његов правни саветник представљам. То је страшно, једна безизлазна ситуација, човек је тамо у затвору, одвели су га тамо и бацили", каже Петронијевић, додавши да нема могућности да се оде и види Караџић, да се разговара са њим, помогне или однесу лекови.

Нагласио је да је зато од судије тражио подршку, те да ће послати и захтев затвору Велике Британије да дозволи долазак тима српских лекара како би прегледали Караџића исто као што је раније прегледан и генерал Ратко Младић.

"Доктор Владо Џајић из Бањалуке који је био код Младића изразио је жељу да формира тим лекара који би отишао и Караџића да прегледа, али то је све процедура и морамо добити одобрење", објаснио је Петронијевић.

Петронијевић је објаснио да правни тим чини све што може, али да је проблем у томе што нема сарадње са затворским властима.

"То је јако лоше. А имам утисак да они чине све да му отежају тамо. И то не само да му отежају боравак, него буквално га егзистенцијално угрожавају", нагласио је Петронијевић.

Он је потврдио да Караџића још увек није прегледао специјалиста, нити му је урађена дијагностика, као и да су о његовом тешком здравственом стању обавештени и Механизам и управа британског затвора Вајт, где служи доживотну хашку казну.

Поновио је да је Караџићев правни тим учинио оно што је могао и да су о здравственом проблему Караџића упознати су сви, међу којима и затворске власти.

Адвокат је оценио да овакав поступак британског затвора, само баца једну велику тамну мрљу на Велику Британију, на њихов правосудни систем, систем издржавања казни и на њихов правни систем.

Петронијевић је указао да је хашки Механизам, као правни наследник Хашког трибунала, тај који треба да одговара и мора да води рачуна о свим онима који издржавају казне.

Ћерка Радована Караџића Соња Караџић Јовичевић изјавила је за Срну да ни након пуне три седмице здравствено стање њеног оца, који се налази у британском затвору, није боље, те да није урађена ни основна дијагностика.

"Нису урађене дијагностичке процедуре, чак ни основне, најједноставније, па се ни о адекватној терапији не може говорити", упозорила је Јовићевићева.

Група интелектуалаца из Србије и Републике Српске упутила је још крајем октобра 2022. године генералном секретару УН Антонију Гутерешу отворено писмо због нехуманог поступања према Караџићу у којем траже да се укине одлука о издржавању казне у Енглеској.

Затвор у којем Караџић издржава казну доживотне робије има репутацију једне од најгорих затворских установа у Великој Британији и не испуњава бројне услове који су предвиђени стандардима у већини европских држава.