Србија и Балкан

Едита Тахири: Бриселски дијалог је "мртав", а Борељ и Лајчак отпуштени

Чињеница да од прошле године, од Охридског споразума, нема имплементације, значи да је дијалог мртав, навела је Тахири, некада главни преговарач Приштине у дијалогу са Београдом
Едита Тахири: Бриселски дијалог је "мртав", а Борељ и Лајчак отпуштениwww.globallookpress.com © Ye Pingfan

Едита Тахири, која је обављала функцију главног преговарача Приштине у дијалогу са Београдом, у интервјуу за "КосоваПрес" рекла је да је бриселски дијалог - "мртав". 

То је закључила јер, како каже, сама чињеница да од постизања Охридског споразума нема имплементације договора, подразумева да је "изгледа дијалог мртав". 

Тахири је чак рекла да су високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ и специјални представник ЕУ за дијалог тзв. Косова са Србијом Мирослав Лајчак - "отпушени". 

"Бриселски дијалог је мртав. Чињеница да од прошле године, од Охридског споразума, нема имплементације, значи да је дијалог мртав. Осим тога, два посредника Борељ и Лајчак су отпуштени раније, када је дијалог прешао у руке великих, канцелара Олафа Шолца, председника Емануела Макрона и премијерке Ђорђе Мелони. Њих двојица су смењени, али то нису дали до знања, пошто ЕУ не објављује јавно када има проблема, а после избора ће доћи други", рекла је она. 

Говорећи о могућностима да бивши словеначки председник Борут Пахор замени Лајчака, Тахири констатује да је он озбиљан политичар и да Словенија подржава независност "Косова".

"Није време за анализу, али мислим да је Словенија била присталица независности 'Косова', док је Пахор озбиљан политичар. Где год да оде као посредник, он ће деловати као представник ЕУ и тако ће се и понашати", наглашава Тахири.

Она је поручила и да је оптимиста у вези са гласањем за чланство "Косова" у Савету Европе.

Тахири је такође оптужила Куртија да је "прекинуо односе са САД". 

"Курти је прекинуо односе са Америком тако што се није усагласио ни по једном питању од ових малих ствари које је имао, регистарске таблице, сада динар, онда је ту питање избора на северу који су били легални, али не и легитимни. И Курти је морао добро да координира са америчким партнерима... Изашао је са антиамеричких позиција, не знам зашто има те антиамеричке ставове. Али наравно да су штетни за 'Косово'", рекла је она и подвукла да Американци склапају савезе са највећима, а не са малима, а да је у овом случају, "Курти мали".

image