Србија и Балкан

Експозе мандатара Вучевића: Политичка независност и војна неутралност приоритет нове владе

Милош Вучевић је представио састав нове владе и поручио да ће од сваког члана исте очекивати беспоговорну борбу за виталне српске интересе и једину отаџбину коју имамо - Србију
Експозе мандатара Вучевића: Политичка независност и војна неутралност приоритет нове владе© TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

Мандатар Милош Вучевић, који је јуче саопштио предлог 31 члана свог кабинета, изнео je програм и предлoжио састав владе. Вучевић се обратио свим присутнима и ставио нагласак на стабилну и функционалну владу која ће предвиђати опасности, те додао да "спољна политика наше земље мора почивати на два угаона камена - на политичкој независности и војној неутралности", као и то да влада коју ће водити неће одступати од ова два принципа.

Мандатар је истакао резултате претходних влада које су водили Александар Вучић и Ана Брнабић.

"Да живимо у време геополитичке стабилности, мирољубиве сарадње и општег напретка у свету, ово би била прилика да се констатује да су резултати Владе Србије у претходних пет мандата, када су српске владе предводили садашњи шеф државе и актуелна председница Народне скупштине, извесна одскочна даска за скок у будућност и да су нам нове победе загарантоване", рекао је Вучевић, те додао да су необориви подаци који потврђују да је реч о најуспешнијим владама у новијој историји Србије. 

Влада континуитета: Приоритети мир и стабилност

Мандатар је поручио да ће влада коју ће он предводити у највећој могућој мери бити влада континуитета, јер због "усложњавања геополитичких околности будући успеси наше земље неће зависти само од нас самих и наше способности да стратешки планирамо будућност".

"Влада коју ћу предводити биће у највећем могућем смислу влада континуитета. Наша држава је ушла у фазу прогресивног развоја, без премца. Не можемо да кажемо да нас се не дотичу дешавања у свету. Говорити о спољној политици данас свакако није лако. Управо због бура и олуја, спољна политика мора бити утемељена на политичкој независности и војној неутралности. Мир за нас нема цену. Када је у питању наш регион, допринос Србије миру и стабилности", нагласио је Вучевић.

У експозеу који подноси на посебној седници Скупштине Србије истакао је да је наша држава након фискалне консолидације 2014. ушла у фазу развоја без премца у својој новијој историји.

Високо на листи приоритета владе биће подизање и очување животног стандарда грађана кроз економско јачање и напредовање.

"На крају 2023. БДП је достигао 69,5 милијарди евра, до 2027. године очекујемо да БДП нарасте до 94,2 милијарди евра", поручио је мандатар.

"Влада ће наставити да води спољну политику која ће бити заснована на политичкој и војној неутралности, а пуноправно чланство у ЕУ остаје стратешки циљ", рекао је он, додајући:

"За нас Кина представља великог пријатеља, а принцип једне Кине за нас остаје, Србија се неће одрећи пријатељства са Русијом, а ако не можемо да им помогнемо, сигурно им ничим нећемо одмоћи."

Вучевић је говорио и о односима са САД – у темама у којима се слажемо наставићемо заједнички предани рад, док ћемо се у оним где се мишљења разликују трудити да амерички партнери чују наше аргументе.

Међутим, како је рекао, не можемо игнорисати чињеницу да се из године у годину процес приступања ЕУ све више оптерећује новим политичким критеријумима који раније нису постављени.

"Шта ће нам бољи доказ овога о чему говоримо од тога да Европска комисија, ценећи наш напредак у реформским процесима, већ три године заредом препоручује отварање новог кластера преговарачких поглавља са нашом земљом, али да се таква одлука блокира на седницама Европског савета. Јер Србија не испуњава очекивања појединих великих и моћних држава чланица", рекао је Вучевић.

Додао је да и ЕУ треба да отвори врата за нове чланице кад превазиђе тзв. замор од проширења и спроведе унутрашње реформе у процесу одлучивања.

"То је нешто што се не рефлектује само на Србију, пошто видим да су та врата још затворена и за добре ђаке у нашем региону који испуњавају критеријуме и ненаписана очекивања, па ипак не напредују на путу ка чланству брже од Србије. И верујте ми кад кажем, нико од њих и неће ступити у чланство ЕУ пре нас", поручио је Вучевић.

"Од пријатеља правимо савезнике"

Како је рекао, када се пређе са правила која су важила за све, на некаква очекивања која нису дефинисана нити Копенхагенским критеријумима, нити условним преговарачким оквиром, јасно је да се тиме улази на терен суштинске политике.

"У питању је жеља неких да се Србија понизи признавањем независности тзв. Косова, као и да се придружимо режиму санкција према Руској Федерацији, што би на крају водило ка истом резултату. Одговор Србије на све то мора се базирати на дугом историјском искуству нашег народа, који нас учи томе да нас велики и моћни понекад могу поразити, али нас не могу понизити. Понизити можемо једино сами себе, а то никако нећемо учинити", поручио је Вучевић.

Уз то је рекао да се Србија не може и неће одрећи пријатељства са Русијом, чији народ Србија сматра братским и додао да је исти случај и са Украјином и украјинским народом.

"Пријатељство се приказује и доказује у тешким временима. Иако данас можда нисмо у могућности да у практичном смислу помогнемо нашим руским пријатељима, сасвим сигурно им нећемо ничим одмоћи", нагласио је Вучевић.

Додао је да је Савет за националну безбедност Србије дан након што је почео рат у Украјини усвојио закључак у 15 тачака који је потом потврдила Влада Србије.

"Тим закључком је дефинисана принципијелна позиција Србије. Ми смо јасно осудили напад Русије на Украјину, али исто тако смо изразили своје неслагање са политиком санкција против Руске Федерације, којима не желимо и нећемо се придружити", рекао је Вучевић.

Мандатар је посебно истакао значај стратешког партнерства Србије са Народном Републиком Кином, које ће током ове године бити крунисано ратификацијом и ступањем на снагу Споразума о слободној трговини, чиме ће нашим привредницима бити отворена врата великог кинеског тржишта.

"Упркос супротним ставовима многих на Западу, за нас Кина представља пријатељску државу и поузданог савезника одбране нашег територијалног интегритета, а наша позиција према политици једне Кине неће се мењати. Веома се радујем скорој посети председника Сија Београду и сигуран сам да ће она значити ново поглавље у развоју челичног пријатељства Србије и Кине", нагласио је је Вучевић.

Мандатар је истакао да ће будућа влада наставити улагања у Војску Србије и наменску индустрију а развиће и нове стратегије.

"Посебна пажња биће пружена концепту тоталне одбране у шта спада и служење војске под оружјем", истакао је мандатар.

Вучевић је истакао да су "два угаона камена којима је наше деловање према спољном свету омеђио данашњи председник Републике, ступајући на место председника владе, пре десет година – политичка независност и војна неутралност".

"Биће предложен краћи облик обавезног служења војног рока од највише четири месеца, за то време могли бисмо да добијемо обученог војника и безбеднију и сигурнију државу", најавио је мандатар за састав нове Владе Србије. 

Вучевић је додао да ће тај документ представљати водич за развој оптималних, делотворних и одрживих војних способности за извођење свеобухватних дејстава до половине наредне деценије.

"Посебна пажња у наредном периоду биће посвећена примени концепта тоталне одбране који је усвојен прошле године у циљу стварања неопходних услова за интегрално ангажовање свих субјеката система одбране и ослањања на сопствене снаге и потенцијале повећања броја грађана обучених за одбрану земље – при чему служење војног рока са оружјем представља најзначајнији и најпотпунији облик припреме грађана за одбрану", рекао је Вучевић.

Додао је да су неопходне и потврђене колективне вредности како би се водила ефикасна политика, а то су јаке институције, вредан рад, најшири могући друштвени консензус о кључним питањима заједничког интереса, као и стабилна и функционална влада.

"Мир за нас нема цену и увек ћемо давати подршку у његовом достизању тамо где га данас, нажалост, нема, односно у његовом очувању тамо где је угрожен. Када су у питању неки од нас удаљени делови света, то подразумева нашу спремност да увек пружимо своје добре услуге завађеним странама уколико саме сматрају да такву улогу Србија може да да или да буде корисна, као што је био случај више пута у скоријој прошлости", рекао је Вучевић.

Изазови пред новом Владом Србије

Мандатар Милош Вучевић изјавио је да ће се ова влада, од првих дана свог мандата, суочити са озбиљним и далекосежним спољнополитичким изазовима, додајући да ће у том смислу највећи изазов у предстојећем периоду бити, без сумње, одбрана суверенитета и територијалне целовитости земље, односно борба за Косово и Метохију.

"Највећи изазов у наредном периоду биће одбрана нашег суверенитета и територијалног интегритета, односно Косова и Метохије", рекао је Вучевић.

Он је ставио акценат на гласање о пријему тзв. Косова, лажне државе, у чланство Савета Европе и поред чињенице да 12 чланица не признаје једнострано проглашење независности.

"Ових дана постоји сасвим очигледна намера да се још једном погази међународно право и суверенитет Србије и да се Приштина уведе у чланство Савета Европе. Таквим поступањем према нашој земљи се још једном потврдило да нема никаквог јединственог случаја када је у питању једнострано проглашена лажна држава на простору наше јужне покрајине", рекао је Вучевић у парламенту.

Термин "јединствени случај" још од 2007. до данас нашироко користе они који покушавају да нам земљу цепају и отимају, рекао је Вучевић.

"Поставља се питање – зашто? Верујем да коришћење речи ′јединствен случај′ за Косово и Метохију заправо треба да сакрије оно што је у њиховим нормама међународног права успостављен чврст принцип – за Србију и Србе не важи ниједна норма или ниједан принцип тог њиховог међународног права. Јер само тако и даље могу да се праве невешти и да тврде да су принципијелни, иако Србима на једној територији оспоравају и одузимају иста она права која признају и штите за све друге народе на тој истој или непосредно суседној територији", рекао је Вучевић.

Осим новог бруталног кршења међународног права, сецесионисти би пријемом у Савет Европе били дефакто награђени за прогон, систематско обесправљивање и тлачење српског народа на Косову и Метохији, рекао је Вучевић и додао да су недавно у том правцу начињени значајни кораци изјашњавањем унутар Парламентарне скупштине СЕ.

"Наставак рада на том срамотном процесу биће не само чин понижавања Србије већ и напад против свих вредности темеља те међународне организације чији је Србија посвећен члан", рекао је Вучевић.

Вучевић је казао да ће Влада Србије бити принуђена да адекватно реагује ако чланство Приштине у Савету Европе постане извесно.

"Сасвим је јасно да је у овој ситуацији Србија жртва политичког одговора дела Колективног запада на ситуацију у Украјини, али тиме се и Србији као кандидату за пуноправно чланство у ЕУ шаљу јасне поруке о перспективама њене евроинтеграције, што ће Влада Србије такође морати да третира као једну нову чињеницу", рекао је Вучевић.

Он је истакао да ће влада у складу са недавним договором председника Републике и владе у техничком мандату учинити све да се спречи пријем самопроглашеног Косова у чланство Савета Европе, иако шансе нису велике.

"Наводне санкције које повремено Запад уводи Приштини само су козметичке мере које за циљ имају фингирање уобичајене политичке или дипломатске праксе, што потврђује чињеница да је наводно укорена и санкционисана Приштина у протеклих годину дана учествовала на свим међународним форумима које су организовали ти што су их казнили", рекао је Вучевић.

Подсетио је и да је Приштина добила визну либерализацију, а недавно је "кажњена" и отварањем врата за приступ у Савет Европе.

"Имајући све наведено у виду, Београд ће остати посвећен дијалогу са Приштином уколико се покаже да из тог процеса може да проистекне ишта продуктивно што би допринело миру и стабилности у региону", поручио је Вучевић.

Мандатар је подсетио да је Приштина готово од првог дана по доласку Куртија на власт 2021. године непрестано предузимала ескалаторне потезе, додајући да је тим поступцима континуирано вршила добро испланирано, систематско и широко распрострањено насиље против Срба и мање-више отварала стазу да за њих створи неподношљиве услове за живот.

"Чињеница је да су од 2021. регистрована чак 494 етнички мотивисана напада на Србе и Српску православну цркву, док је за целих 9 година пре Куртијевог доласка на власт забележено укупно 669 таквих напада. Ове чињенице о положају српског народа чуде само подржаваоце Приштине, иако је њима самима Курти од почетка говорио да га дијалог не занима, да су Срби криминалци и да не може да гарантује да неће пасти крв Срба на мирним протестима које су држали да би заштитили своја основна права", рекао је Вучевић.

Када је у питању регион, по његовим речима, допринос Србије у очувању мира и стабилности биће активан и континуиран.

"Када говоримо о нашем залагању за очување мира и стабилности на Западном Балкану, то није нешто што пристиже само из вредности и принципа којима се водимо, већ представља и израз наших веома практичних интереса. Наиме, свакоме би морало бити јасно да све оно што смо постигли у претходних десет година, од развоја инфраструктуре па до раста плата и пензија, не би било могуће да нисмо имали мирно и стабилно окружење у претходној деценији", рекао је Вучевић.

С Македонцима, како је навео, немамо ниједно нерешено питање, а са Албанијом смо унапредили везе кроз Отворени Балкан. Што се тиче БиХ, Дејтон и територијални интегритет се не доводе у питање, а нико не може да нам забрани да волимо Српску. Када је у питању Хрватска, Вучевић је указао да ако друга страна то жели, увек можемо да разговарамо.

О међународној изложби Експо 2027 и развоју туризма

Вучевић је говорио о значају изложбе Експо 2027 за коју је рекао да је "јединствена и богомдана шанса коју треба паметно да искористимо".

Радови теку по плану, додао је мандатар и представио укратко план који ће се све објекти градити за потребе ове изложбе, а ради се о објекту будућег сајма, павиљона, стамбених заједница, спортским објектима, међу којима је и национални стадион, те инфраструктурни пројекти, путеви, метро…

Посетиоце изложбе Експо сачекаће потпуно измењена Србија, са много нових објекта, уређеном инфраструктуром.

Вучевић је потом изнео и планове за развој туризма у Србији, између осталог Овчарско-кабларске клисуре и југа Србије.

"Остварили смо рекордне бројеве посетилаца и прва смо дестинација у свету по стопи раста броја туриста у односу на 2019. по подацима УН", истакао је Вучевић.

Квантни скок у култури

Милош Вучевић најавио је у експозеу и "квантни скок у области културе", односно да ће до почетка Експа 2027 бити више великих пројеката.

Истакао је да ће на Новом Београду бити јединствени кварт културе где ће бити смештен, између осталог, и Природњачки музеј који ће ту добити своју зграду.

Такође, и Музеј Николе Тесле и Историјски музеј преселиће се у нове, веће зграде, а Вучевић је најавио и отварање више музеја широм Србије.

Како је рекао, археолошко налазиште Царичин град биће предложено за упис на листу светске културне баштине Унеска, а затражиће да на ову светску мапу буде уписан и Летопис Матице српске.

Он је навео и да ће будућа влада радити и на заштити археолошких налазишта широм Србије.

"У оквиру заштите нашег културног наслеђа и у наредне четири године наставићемо са посебном пажњом и заштиту споменика културе на Косову и Метохији. Обезбедићемо кроз буџет континуирану подршку за редовно функционисање манастира Хиландар, као и за неопходне радове на нашим најзначајнијим светињама као што су Жича, Манасија, Сопоћани, Бањска", рекао је Вучевић.

Мандатар је најавио и нове законе о кинематографији и позоришту, а планира се и успостављање Националног центра за филм.

Вучевић је рекао да ће влада коју ће предводити са пажњом чувати верску толеранцију и да ће у њему сваки великодостојник традиционалних хришћанских, исламских и јеврејских верских заједница имати адекватног саговорника.

"Црква и држава су раздвојене. Србија је секуларна држава и у њој све традиционалне верске заједнице уживају једнака права. Разумем потребу верских заједница да јавно износе ставове о питањима које се тичу њихове пастве и увек ћу их са пажњом слушати", рекао је Вучевић током излагања експозеа у Народној скупштини.

Додао је да је Српска православна црква важна институција српског народа, која је у великој мери градила идентитет српског народа.

"Она је описменила наш народ и опстајала у оним крајевима наше земље где државне власти више није било и чувала народ и страдала заједно са њим", рекао је Вучевић.

Процедура избора владе

На почетку Прве посебне седнице Народне скупштине Републике Србије у Четрнаестом сазиву, коју је сазвала председница парламента Ана Брнабић, и на чијем дневном реду је избор владе и полагање заклетве председника и чланова нове Владе Србије, Брнабићева је констатовала да постоје услови за рад Народне скупштине.

"Присутно је 195 народних посланика", рекла је Брнабићева.

Данашњој седници позвани су да присуствују кандидати за састав нове владе, представници свих значајних државних институција, као и шефови дипломатско-конзуларних мисија и међународних организација.

Када су у питању занимања будућих чланова Владе Србије, доминантни су правници и економисти, такође има и политиколога, као и доктора медицине и историчара...

Како је предвиђено Уставом Србије, Народна скупштина гласа у целини о програму владе и избору њених председника и чланова.

Након гласања новоизабрани министри положиће заклетву која гласи: "Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије."

На крају експозеа мандатар је још једном представио састав нове владе и поручио да ће од сваког члана владе очекивати беспоговорну борбу за виталне српске интересе и једину отаџбину коју имамо - Србију.

"Нека живи једина наша отаџбина Србија, слава Богу", рекао је Вучевић у завршној речи експозеа.

image