Дан када је Србија занемела: Целодневне активности у знак сећања на убијене у "Рибникару"

Памтимо Бојану Асовић (11), Ану Божовић (11), Катарину Мартиновић (12), Мару Анђелковић (13), Ему Кобиљски (13), Софију Негић (13), Андрију Чикића (14), Адриану Дукић (14), Ангелину Аћимовић (14) и чувара школе Драгана Влаховића (53)

У Студентском културном центру у Београду уприличен је музичко-сценски програм у знак сећања на жртве масовног убиства у ОШ "Владислав Рибникар", у оквиру посебног комеморативног програма "Буђење", који је замишљен као израз колективне туге. 

Током сценско-музичког наступа пуштена је и песма "Wait for me", чији је аутор Слободан Негић, отац убијене ученице Софије, који је песму њој посветио. Програм изведен у СКЦ-у режирао је Борис Лијешевић.

На крају програма приказане су слике са именима свих жртава оба масовна злочина 3. и 4. маја у ОШ "Владислав Рибникар" и Малом Орашју и Дубони, селима код Смедерева и Младеновца.

Претходно, како преносе медији, родитељи страдале деце, рођаци и пријатељи окупили су се како би поделили своју тугу и још једном послали поруку солидарности.

Међу првима су стигли Милош и Сузана Чикић, отац и мајка убијеног Андрије Чикића. Убрзо затим дошао је и Драган Кобиљски, отац страдале Еме Кобиљски.

Стигла је и наставница која је кобног 3. маја закључала врата учионице и на тај начин спасила живот недужне деце.

На Ташмајдану је такође постављен екран на коме се емитује директан телевизијски пренос завршног музичко-сценског програма.

Сиреном која је одјекнула тачно у 8.40 часова, и подсетила нас на трагични догађај када је 3. маја прошле године ученик из ватреног оружја усмртио деветоро ђака и чувара Основне школе "Владислав Рибникар", почео је комеморативни дан.

Посебан програм под називом "Буђење" на месту масовног убиства окупио је ожалошћене породице жртава, њихове пријатеље и грађане, како би се уписали у књигу жалости, упалили свеће или оставили цвеће.

Током дана, киша није спречила грађане да одају пошту трагично настрадалима.

У Улици краља Милутина 10, испред "Рибникара", постављена је просторно-ликовна инсталација с мотивима плавих птица и црвеним оловкама, као симболима изгубљених младих живота.

У оквиру плаве ликовне инсталације на врху су утиснута имена настрадалих.

Ликовна инсталација је постављена као симбол сећања и остаће у јавном простору до почетка радова на успостављању Меморијалног центра.

На улазу у школу постављена је плоча са сликама и именима настрадалих и исписаним датумом када се догодила трагедија - 3. мај 2023. године.

Памтимо Бојану Асовић (11), Ану Божовић (11), Катарину Мартиновић (12), Мару Анђелковић (13), Ему Кобиљски (13), Софију Негић (13), Андрију Чикић (14), Адриану Дукић (14), Ангелину Аћимовић (14) и чувара школе Драгана Влаховића (53).

3. мај 2024 • 20:49

Божовић: Могуће пресуде до краја године, посебно у парничном поступку

Адвокат Огњен Божовић, заступник породица убијених ученика у Основној школи "Владислав Рибникар" изјавио је вечерас да судски поступци у вези са масовним убиством у тој школи теку веома ефикасно и да се нада да ћемо можда чак до краја године имати пресуде, посебно у парничном поступку.

Он је, међутим, нагласио, да пресуде, какве год да буду, неће представљати задовољење правде.

Божовић је на обележавању прве годишњице масовног убиства у ОШ "Владислав Рибникар" у оквиру посебног програма "Буђење", рекао и да није сигуран да ћемо добити одговоре на питања која нас муче у вези са трагедијом.

"Надам се да хоћемо, ми ћемо дати све од себе да схватимо зашто, али на крају дана мислим да се то неће, нажалост, завршити неким правичним задовољењем. Како год да се то буде пресудило, како год да се на крају дана ти учесници сви буду тамо држали, једноставно губитак је толико огроман и неправда је толико велика да нисам сигуран да било шта може то да исправи", поручио је Божовић

Минутом ћутања почела утакмица Звезда-Мега

Кошаркаши Црвене звезде у хали "Александар Николић" од 19 сати дочекују Мегу у првом мечу полуфиналне серије плеј-офа АБА лиге, a утакмица је отпочела минутом ћутања за настрадале у у масовном убиству у "Рибникару".

Вучевић и министри положили венце испред школе

Премијер Србије Милош Вучевић и део министара у влади положили су данас цвеће испред Основне школе Владислав Рибникар, на годишњицу убиства девет ученика и радника обезбеђења те школе.

Вучевић и министри у Влади Србије, Славица Ђукић Дејановић, Дејан Ристић, Милица Ђурђевић Стаменковски и Томислав Момировић уписали су се у књигу сећања испред школе, после полагања цвећа.

"Прe тaчнo гoдину дaнa Србиja сe нa Врaчaру сусрeлa сa злoм. Нeпaтвoрeнo, истинскo злo удaрилo je у oнo нajлeпшe штo нaш нaрoд имa, у oнo штo нaм je нajврeдниje и нajсвeтиje, у нaшу дeцу. Бoрбa прoтив злa je вeчнa и нeпрeкиднa. Mи je мoрaмo бити свeсни и свaкoднeвнo, свaкo oд нaс, тeжити кa тoмe дa будeмo бoљи људи, дa прoбудимo вишe дoбрa у сeби, кaкo злo никaдa нe би мoглo дa нaдвлaдa", написао је Вучевић на Иксу.

Он је додао да је то најдужа борба и најдужи пут.

Шапић: Нека почивају у миру Божјем

Председник Привременог органа Александар Шапић је у знак сећања на жртве масовног убиства у ОШ "Владислав Рибникар" поставио је фотографију и кратки поруку која гласи "Нека почивају у миру Божјем" на свом Твитер профилу.

Порфирије поручио деци и ђацима: Знајте да је победа зла и неправде привремена, и привидна

Поводом годишњице трагедије у "Рибникару" патријрј српски ПОрфирије поручио је деци, ученицима основних и средњих школа у Србији да "ми, одрасли, нисмо створили свет у којем се врлина и другарство цене".

"Како будете одрастали, драга децо, искуство ће вас учити да смо вам оставили свет у којем има много неправде и зла. Али никада немојте помислити да је читава стварност таква. Није! И не мора бити!", каже патријарх и додаје да се за бољи свет морамо борити, али да се на насиље никако не узвраћа насиљем, него добротом – попут Христа, који се, како каже, "моли и за оне који га распињу и вређају, и жели им добро".

"Знајте да је победа зла и неправде привремена, и привидна! Велики петак није коначна истина о доброти коју носите у срцима, којој вас уче ваши родитељи, учитељи и наставници; којој се надате и коју прижељкујете да видите у целом свету, а коју јасно видите у Христу", указује Порфирије.

Поручио је да лепо васпитање, искрено пријатељство, љубав и пожртвованост, имају смисла зато што их Бог потврђује, зато што им се анђели радују".

"Будите, дакле, храбри и истрајни у добру; а када вам буде тешко – угледајте се на Христа; и знајте да доброта односи коначну победу! Васкрсење Христово је ваша победа! Христос Васкрсе!", рекао је српски патријарх.

Виктимолошко друштво Србије: 3. и 4. мај прогласити за Дан сећања на жртве масовних убистава

Јасмина Николић из Виктимолошког друштва Србије позвала је све заинтересоване грађане да потпишу петицију да се 3. и 4. мај прогласи за Дан сећања на жртве свих масовних убистава.

Она је подсетила да је петиција покренута управо због масовних убистава 3. маја у Рибникару, где је убијено девет ђака и школски чувар, и 4. маја у селима Дубона и Мало Орашје, где је убијено девет људи.

Почео Форум на Ташмајдану: На видео биму колаж сећања на жртве

У оквиру програма, на Ташмајдану је организован Форум, на којем ће грађани моћи да разговарају са представницима Мултидисциплинарног тима за успостављање Меморијалног центра.

Очекују се питања која се тичу узрока и последица масовних убистава 3. и 4. маја 2023. године.

Од 9.00 до 19.00 сати на посебно постављеном екрану у близини споменика Десанки Максимовић, биће емитован видео колаж сећања на жртве.

У простору Форума биће доступна кутија за поруке, као и QР кодови који ће омогућити грађанима да поделе своја размишљања и предлоге, што ће бити материјал који ће се користити у процесу развоја идеја о будућем Меморијалном центру.

Циљ Форума је да људи отворено говоре о потребама које су имали након трагедија, о томе да ли су држава и друштво успели да на те потребе одговоре, као и о начину на који треба у будућности да се сећамо трагедија из маја 2023. године.

Председник Србије положио цвеће: Да се уздигнемо после ужаса који нас је задесио

Након што је jутрос положио цвеће у Основној школи "Владислав Рибникар", председник Србије поручио да је "прошла година од незапамћене трагедије која је оставила неизбрисив ожиљак на души целе земље, али нису прошли бол, неверица и неизмерна туга".

Председник Србије је на Инстаграму написао да је "иза безумног чина који је у трену угасио животе остала празнина, али и страшна опомена целом друштву да свим снагама чувамо нашу децу од сваког зла, опасности и претње". 

"Учинићемо све да се као земља уздигнемо после овог ужаса који нас је задесио", додао је председник.

Београдски синдикат објавио песму "Анђели живе довека" посвећену страдалима у "Рибникару"

Група Београдски синдикат је уочи трагедије која се десила 3. маја 2023. године у основној школи "Владислав Рибникар", где су страдали невини, објавила песму под називом "Анђели живе довека". 

"Песма је настала у знак сећања и поштовања према малим анђелима (и једном великом), трагично настрадалим у ОШ "Владислав Рибникар", дана 03.05.2023.год. Спот за песму је снимљен поводом годишњице страдања, уз сагласност и подршку родитеља и породица жртава.

Сав приход од прегледа и стриминга ће бити уплаћен у хуманитарне сврхе.

"Господе, чувај и благослови нашу децу и подари им место анђела, које по својој невиности и доброти заслужују и не дозволи да се Рибникар, Дубона, Мало Орашје и сличне трагедије икада понове", наводи се на Јутјуб каналу групе Београдски синдикат.

Тамни екрани у знак сећања на убијене

Прекидом програма у 8.41 медији у Србији обележили минут ћутања као сећање на убијене у масовном убиству у ОШ "Владислав Рибникар".

Родитељи и породице пале свеће и полажу цвеће

Родитељи, породица и пријатељи окупили су се испред ОШ "Владислав Рибникар" да положе цвеће и упале свеће у знак сећања на убијену децу и чувара школе.