Србија и Балкан

Невреме у Сврљигу: Поплављено више десетина кућа, бујица однела и мост (ВИДЕО)

У овој општини проглашена је ванредна ситуација
Невреме у Сврљигу: Поплављено више десетина кућа, бујица однела и мост (ВИДЕО)© Принтскрин/Сврљишке новине

Услед обилних кишних падавина, дошло је до изливања бујичних потока на територији општине Сврљиг, саопштио је МУП. Вода се излила у око 40 домаћинстава.

За део територије општине Сврљиг и то за насеља: Сврљиг, Нисевац и Мерџелат, након што је услед обилних падавина, дошло до изливања бујичних потока на територији општине проглашена је ванредна ситуација.

Бујични потоци, који су се појавили након кише која од синоћ непрестано пада на територији општине Сврљиг, прете да угрозе и поплаве ниже спратове кућа у појединим насељима у том месту, док се саобраћај на улазу из правца Ниша и излазу из тог града, одвија успорено.

У реону код доње пијаце излила се Правачка река у насељу Сврљиг. Вода се излила у око 40 домаћинстава.

Председник општине Мирослав Марковић каже да су надлежне службе на терену и да покушавају да одбране поједина насеља од поплаве и да отпуше запушене канале како би вода отицала.

Марковић наглашава да киша још увек пада и да представља велики проблем, али да радници комуналног предузећа предузимају све како би смањили штету и заштитили породичне куће грађана.

"Имамо велике падавине од синоћ, али за сада нема већих поплављивања. Потоци јесу пуни и екипе комуналног предузећа су на терену и покушавају да прокрче канале и пролазе да би вода могла да одлази. Ради се о бујичним потоцима, за сада је најугроженији део на улазу у Сврљиг из правца Ниша где се излио Преконошки поток, али имамо проблема са свих страна. Вода се слива у огромним количинама, за сада се саобраћај одвија нормално али успорено", рекао је Марковић.

Он додаје да за сада нема пријаве да су куће грађана поплављене, али да су најугроженија домаћинства у насељу Росуља, где вода прети да поплави подруме, а читаоци јављају да прети да се излије и Лукавички поток, те да су подруми зграда у насељу Сарај већ пуне водом.

Велики проблем у Сврљигу су запушени канали и смеће које се баца у потоке, а које сада прави чепове и задржава воду, преносе Јужне вести.

image