Србија и Балкан

Христос васкрсе! Ваистину васкрсе! Срећан Васкрс жели вам РТ Балкан

Православни хришћански верници данас обележавају Васкрсење Исуса Христа, највећи и најстарији хришћански празник, који прославља победу живота над смрћу
Христос васкрсе! Ваистину васкрсе! Срећан Васкрс жели вам РТ Балкан© stock.adobe.com

Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!

Редакција РТ Балкан жели срећан Васкрс свим православним верницима.

Православни хришћански верници данас обележавају Васкрсење Исуса Христа, највећи и најстарији хришћански празник, који прославља победу живота над смрћу.

Исус Христос је, према јеванђељу, разапет у петак, суботу је прележао у гробу, а у недељу је васкрсао из мртвих и тако победио смрт и свим људима даровао вечни живот.

Хришћани верују да је прва особа која је срела васкрслог Исуса Христа била Марија Магдалена, а касније се он указао и својим ученицима.

Васкрс се увек прославља у првој недељи пуног месеца после пролећне равнодневице и после јеврејске Пасхе, на основу одлуке која је донета на Никејском сабору 325. године, коју и данас поштују све православне цркве.

По новом, грегоријанском календару Васкрс се најраније може обележити 4. априла, а најкасније 8. маја, док се по јулијанском календару прославља између 22. марта и 25. априла, што чини Васкрс покретним празником.

Верници СПЦ Васкрс обележавају три дана и ти дани обележени су црвеним словом у црквеном календару.

Обичај је да васкршње славље почне одмах после јутарње службе, а тада се верници поздрављају речима "Христос васкрсе" и "Ваистину васкрсе".

Васкршњим слављем за вернике се завршава Велики пост, а обичај је да васкршња јаја буду први мрсни залогаји.

Васкршња јаја се, према обичајима, фарбају у црвено као симбол проливене крви Христове.

Прво офарбано јаје се према народним обичајима сматра "чуваркућом", односно заштитником куће и здравља и обичај је да се чува до наредног Васкрса.

Према веровању, Марија Магдалена је римском цару Тиберију поклонила прва јаја, када је дошла у Рим са поруком о васкрсењу Исуса Христа.

image