Србија и Балкан

Патријарх Порфирије служио свету литургију на Велику суботу

Страх од потпуне и апсолутне самоће и мрака, ишчезнућа, страх од смрти јесте оно на шта анђео позива мироносице жене, апостоле и све нас да оставимо по страни, јер ево није у гробу, устао је Господ!, поручио је Порфирије
Патријарх Порфирије служио свету литургију на Велику суботу© Patrijarsija

Његова Светост Патријарх српски Порфирије служио је данас, на Велику суботу, свету Литургију у Саборној цркви Светог архангела Михаила у Београду.

"Страх од потпуне и апсолутне самоће и мрака, ишчезнућа, страх од смрти јесте оно на шта анђео позива мироносице жене, апостоле и све нас да оставимо по страни, јер ево није у гробу, устао је Господ! И Анђео је послао мироносице да о томе сведоче и апостолима и читавом свету", истакао је Светејши Патријарх у проповеди на данашње јеванђелско зачало, саопштила је Српска православна црква.

Његова Светост је подучио окупљени верни народ да Христов силазак у ад наша Света Црква назива Првим Васкрсењем.

"Јер тамо где је Он тамо нема смрти, тамо је живот. Господ је сишао у ад да разбије окове смрти, да најави и да наговести потпуно и апсолутно вечно васкрсење сваког од нас", рекао је.

"Ми верујемо у Исуса Христа, Сина Божјег, који је васкрсао из мртвих. И не само да верујемо, него и чезнемо и имамо потребу за животом, имамо потребу за тим да заувек будемо једни са другима, са својим родитељима који су отишли пре нас, праоцима и свим прецима, са сваким оним који је поред нас. То ништа није чудно и необично, није неприродно, већ напротив, то је истински циљ и то је једино природно", закључио је патријарх Порфирије.

image