Србија и Балкан

Сијарто: Србија и Мађарска граде најмодернији гранични прелаз у Европи

Шеф мађарске дипломатије је најавио да ће српски и кинески партнери размотрити како да у што краћем року изграде нафтовод између Мађарске и Србије, са циљем да се појача сигурност снабдевања енергентима две земље и целог региона
Сијарто: Србија и Мађарска граде најмодернији гранични прелаз у Европи© Tanjug/Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix via AP

Мађарска и Србија граде најмодернији, највећи, најбезбеднији и најбржи гранични прелаз у Европи, изјавио је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто.

"Путни прелаз Реске (Хоргош 2) је изузетно прометан. Сви смо упознати са сликама дугих колона камиона и аутомобила. Не желимо да то буде случај у будућности", рекао је он.

Сијарто је најавио да ће српски и кинески партнери размотрити како да у што краћем року изграде нафтовод између Мађарске и Србије, са циљем да се појача сигурност снабдевања енергентима две земље и целог региона, преноси МТИ.

Истакао је да је посета кинеског председника Си Ђинпинга Будимпешти од историјског значаја, као и да је разговор између мађарског премијера Виктора Орбана и кинеског лидера био "изузетно успешан".

Сијарто је нагласио да ће Мађарска и Кина наставити да сарађују по питању развоја веза између Истока и Запада, као и да ће се сарадња две земље проширити на нуклеарну енергију.

image