"Туга која траје цели живот": Данас и сутра обележавање Дана сећања на жртве геноцида у НДХ

Дан сећања на жртве усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској од 1941. до 1945. године биће обележен сутра, 12. маја, у Доњој Градини у присуству званичника Републике Српске и Србије

У Козарској Дубици вечерас ће поводом Дана сећања на невино страдале жртве усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац бити одржана меморијална академија "Туга која траје цели живот".

Директор Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина Тања Тулековић рекла је да је основа за сценарио меморијалне академије књига "Туга која траје цијели живот" аутора Добриле Кукољ, која је председник бањалучког Удружења логораша Другог светског рата.

Меморијална академија биће одржана у Дому културе у Козарској Дубици од 20 часова.

Дан сећања на жртве усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској од 1941. до 1945. године биће обележен сутра, 12. маја, у Доњој Градини у присуству званичника Републике Српске и Србије.

Према програму обележавања, у 12.00 часова предвиђено је полагање венаца и цвећа на Гробно поље Тополе у Доњој Градини, док ће у 12.30 часова на Гробном пољу Кошуте бити служен парастос и помен жртвама усташког злочина геноцида.

За 13.00 часова предвиђено је обраћање званичника.

Обележавање Дана сећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ обележава се поводом ослобађања усташког логора Јасеновац, једног од највећих и најстрашнијих логора смрти у Европи.

Систем логора смрти такозване НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина као највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац формиран је августа 1941. године

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.