Србија и Балкан

Објављени коначни резултати: Силјановска Давкова званично председница Северне Македоније

Универзитетска професорка биће шеста председница Северне Македоније и прва жена изабрана на ову функцију
Објављени коначни резултати: Силјановска Давкова званично председница Северне Македоније© Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Гордана Силјановска Давкова изабрана је за председницу Северне Македоније већином гласова бирача, односно са 561.000 гласова, у односу на њеног противкандидата Стева Пендаровског који је освојио 251.899 гласова, изјавио је данас председник Државне изборне комисије (ДИК) Александар Даштевски на седници ДИК-а, на којој су проглашени коначни резултати гласања за председничке изборе одржане 8. маја.

На седници је једногласно усвојен записник о коначним резултатима гласања, пренео је Сител.

Како је најавио Даштевски, Силјановској Давковој биће уручена Потврда о избору за председника државе и за предстојећу инаугурацију.

ДИК-у за процедуру сумирања резултата председничких избора нису поднете примедбе, док је за парламентарне изборе који су, такође, одржани поднето девет примедби из коалиције Вреди, осам из ВМРО-ДПМНЕ, пет из СДСМ и четири из левице.

Даштевски је истакао да је реч о групним приговорима на више бирачких места.

На спроведеним председничким изборима, на основу записника бирачких одбора и општинских изборних комисија, ДИК је утврдио да је укупан број уписаних бирача у бирачки списак био 1.814.317, од чега је 861.218 гласало.

Након објављивања коначних резултата избора за председничке изборе, ДИК би требало да поднесе извештај Скупштини како би заказала седницу за инаугурацију новог председника, која ће се, према најавама, одржати сутра у подне.

Она мора да да свечану изјаву пред посланицима из старог састава, након чега почиње да јој тече мандат.

Универзитетска професорка Гордана Силјановска Давкова биће шеста председница Северне Македоније и прва жена изабрана на ову функцију.

image