Србија и Балкан

Меморијална академија у Р. Српској: Оптужују нас они који су своју политику спроводили на геноциду

Они који су стрељали стотину за једнога, који су формирали Дахау, Треблинку, Јасеновац, Аушвиц, Паг, данас за геноцид оптужују нас Србе са циљем да то, попут неког адута, сутра политички капитализују, поручио је министар Немања Старовић на вечерашњој академији
Меморијална академија у Р. Српској: Оптужују нас они који су своју политику спроводили на геноциду© РТ Балкан/Јелена Марковић

Поводом Дана сећања на невино страдале жртве усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац вечерас је у  Козарској Дубици уприличена меморијална академија "Туга која траје цијели живот" којој присуствују званичници Републике Српске и Србије. 

Академији су присуствовали и малобројни преживели логораши, међу којима је и Јелена Бухач Радојчић која је као дете преживела страхоте логора Јасеновац, а приказан је веома потресан пригодан играни програм. 

Основа за сценарио меморијалне академије је књига "Туга која траје цијели живот", ауторке Добриле Кукољ, која је председник бањалучког Удружења логораша Другог светског ратa.

Србију су представљали министар за рад, запошљавање борачка и социјална питања Србије Немања Старовић и министар културе Никола Селаковић, а испред Републике Српске били су присутни министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић, министар културе и просвете Жељка Стојичић, као и заменик министра одбране БиХ Александар Гогановић.

На почетку академије присутнима се обратио министар Немања Старовић који најавио је и изградњу меморијалних центара у Србији и Републици Српској.

"У данашње време у друштвима која би требало да предводе свет, иза великих сцена, светске позорнице одвија се један феномен о којем желим да кажем неколико речи. Феномен, који пролази углавном, сасвим неопажено, од оних који рачунају да се на њих неће одразити. То је феномен оптуживања читавог народа да је злочиначки", поручио је Старовић.

Нагласио је да се тај жиг жели утиснути на плећа нашег српског народа, притом се свесно занемарује чињеница да се ради о мученичком народу са жртвама које нико не може да разуме који је опстао током векова турске окупације, балканских ратова, Првог и Другог светског рата, па све до данашњих дана.

Додао је да поједине државе, а не народи, своје политику заиста спроводиле на геноциду и због тога никада нису стигматизоване сада, сада оптужују нас.

"Дакле, они који су стрељали стотину за једнога, који су формирали Дахау, Јасеновац, Аушвиц, Паг, данас за геноцид оптужују нас Србе са циљем да то, попут неког адута сутра, политички капитализују", поручио је министар.

Додаје да се опет изнова прави преседан преко леђа српског народа, као што је то био случај са агресијом НАТО 1999. године и покушајем отимања Косова и Метохије чиме је брутално погажена Повеља УН.

"Све је то био израз врхунске ароганције и осионости великих сила Запада, што им ни данас, очигледно, не мањка. Сила Бога не моли, али ни Господ силу не воли", додао је Старовић.

Вечерашњој академији претходио је дефиле кадета Војне академије и Криминалистичко-полицијске академије који су прошетали улицама Козарске Дубице.

Овај дефиле носио је дубоку поруку будући да је први пут после 1918. године српска војска прошетала Дубицом након што је град ослобођен од власти Аустроугарске.

image