Вучевић у Доњој Градини: Овде је наш Јерусалим, највеће поље српске смрти

Морамо да знамо да је увек ноћ пред свитање најтамнија и да ће доћи нова зора, боља за српски народ и наше државе, поручио је премијер Србије

"Данас се налазимо на највећем српском пољу смрти. Под нашим ногама налазе се читави српски градови - наша деца и будућност коју нисмо требали да дочекамо, а Божјом помоћу дочекасмо је", рекао је премијер Србије Милош Вучевић на обележавању Дана сећања на жртве усташких злочина у логору Јасеновац и НДХ у Доњој Градини.

Додао је да овде одајемо пошту неми од бола за нашим родом и поколењима страдалима као да нису људи: "клани, дављени, кувани, драни, живи сахрањивани". 

Поручио је да мора бити јасно "да је овде Јерусалим наш, да је овде света земља, океан суза и крви. Да смо одавде распети и да смо победнички васкрсли до данашњег дана јер нас Господ у својој љубави поново на ноге постави и ојача мишице наше и даде снагу да не одвраћамо поглед са овог места".

"Морамо да знамо да је увек ноћ пред свитање најтамнија и да ће доћи нова зора, боља за српски народ и наше државе", поручио је премијер Србије.

Оценио је да народ који је све ово прошао не може бити народ џелата, него "народ жртва и да је на српском народу да верује у небеску правду и божију милост", као и да ће они који нас за геноцид оптужују, доћи у ову Долину плача да се поклоне и извине.

Додао је да су размере злочина и геноцида толики да делују нестварно и да стварају два ефекта - први да нико не верује да постоји место на свету где се од деце лешева правио сапун, а други, како је истакао, да та рана толико боли и толико је велика и дубока да човек у очају не жели да о томе размишља и да на то мисли.

"Ова два феномена су најопаснија у нашој колективној свести. Опасан је то феномен јер је сећање на ове страдалнике наш идентитет и наш корен", рекао је Вучевић.

Навео је да људски мозак такво зло не може да перципира и да га зато одбацује, а да оно што се десило може само бог да разуме.

"Ко то не схвати, настављач је дела оних који ово починише", поручио је Вучевић.

Додао је да је на српском народу да верује и да се моли и да ради на томе да међу собом има слогу и јединство.

"И да би из ових хумки изникла слава и бесмртност Србинова. Нека би Бог дао да тако буде", рекао је Вучевић.