Нови регионални спор на видику: Силјановска положила заклетву, Грци протестују, ЕУ изразила жаљење

Шеста председница Северне Македоније изоставила је реч "северна" из назива државе приликом полагања заклетве, због чега је грчка амбасадорка одмах напустила скуп, а посебним саопштењем огласило се Министарство спољних послова ове земље

Нова председница Северне Македоније Гордана Силјановска Давкова положила је данас свечану заклетву чиме је ступила на дужност.

Током полагања заклетве, како преносе скопски медији, Силјановска Давкова није изговорила реч "северна" која је саставни део уставног назива те државе.

"Изјављујем да ћу функцију председника Републике Македоније обављати савесно и одговорно. Поштоваћу Устав и законе и штитити суверенитет и територијални интегритет Републике Македоније", рекла је Силјановска, преноси македонски "Плусинфо".

Она је у парламенту изјавила да ће бити председница свих грађана и да неће "правити разлику између њих на основу етничке, верске, полне или било које друге" припадности.

Силјановска је свој говор посветила женама због којих је, према њеним речима, одлучила да се кандидује.

"Нажалост, нема много жена у политици. Срећна сам што инспиришем друге жене. Ако ја могу да будем председница, можете и ви", указала је Силјановска која је победила у другом кругу избора као кандидат ВМРО-ДПМНЕ.

Министарство спољних послова Грчке оценило је да је приликом полагања заклетве председнице Северне Македоније Гордане Силјановске Давкове која није изговорила пуно име државе, већ само реч "Македонија", дошло до флагрантног кршења Преспанског споразума од којег, како упозорава, зависе и билатерални односи Атине и Скопља.

Давкова није изговорила реч "северна" која је саставни део уставног назива те државе, упркос томе што се у тексту заклетве, који је прочитао одлазећи председник Собрања Јован Митрески, позивајући Силјановску да понови, држава помиње као Северна Македонија.

Амбасадорка Грчке је након тога напустила Собрање у знак протеста, а уследила је и реакција Министарства спољних послова Грчке, преносе грчки медији.

Осим протеста због неизговарања пуног имена државе и кршења Преспанског споразума, грчко министарство оценило је да је грчка влада, упркос примедбама, поштовала потписани документ као ратификовани међународни уговор који има предност над било којом другом одредбом закона, наводи се у саопштењу.

"Грчка, у том контексту, категорички наводи да даљи напредак у билатералним односима са Северном Македонијом, као и њен европски курс зависе од пуне примене Преспанског споразума и пре свега од употребе уставног имена земље", закључује се у саопштењу.

Огласила се и Европска унија која је изразила жаљење због чињенице да нова председница Северне Македоније није употребила Уставни назив земље током  церемоније полагања заклетве, саопштила је Европска служба за спољне послове (ЕЕАС).

Из ЕУ истичу да је веома важно пуно поштовање постојећих, правно обавезујућих споразума, укључујући Преспански споразум који је Северна Македонија потписала са Грчком.

Силјановска је, после церемоније у Собрању, у кабинету председника Северне Македоније преузела функцију од Стеве Пендаровског на званичној церемонији уз највише државне и војне почасти. Силјановска и Пендаровски су после имали састанак тет-а-тет.

Новоизабрана председница Северне Македоније, је универзитетска професорка на Правном факултету у Скопљу на предмету Уставно право и политички системи.

Силјановска Давкова је шеста председница Северне Македоније и прва жена изабрана на ову функцију.