Реакције Срба на почетак примене одлуке о укидању динара на КиМ: Издржали смо свашта, и ово ћемо

Власници маркета, угоститељских и малопродајних објеката изразили су незадовољство због евентуалног изрицања казни, додајући да нису добили никакво обавештење о томе да се динар од данас не сме користити у промету на Косову и Метохији

Прелазни период који је Центална банка у Приштини одредила као почетак примене одлуке о укидању динара на Косову и Метохији истекао је у суботу, а како пишу поједини приштински медији, од данас ће против оних који за финансијске трансакције користе другу валуту осим евра бити предузете казнене мере.

Грађани су огорчени због овакве одлуке и сматрају да је ово још један вид притиска Куртијевог режима у Приштини на преостале Србе на Косову и Метохији, рекли су грађани дописнику Танјуга.

"Шта да вам кажем, овде политичари одлучују, не ми. Да је добро за нас, није добро. Издржали смо много тога, па ћемо и ово. Ја се толико не разумем у те финансијске послове, али је јако тешко за нас. Пребродићемо и ово, не сумњам", рекао је пензионер из Косовске Митровице.

Једна мештанка Косовске Митровице изјавила је да не види сврху укидања динара и изрицања казни.

"То не би требало да раде, ево ја не могу да подигнем пензију. Шта друго да кажем, мислим да нема сврху, динар је био увек овде. Како сад не може да функционише динар, то нема везе ни са чим", рекла је мештанка Косовске Митровице.

Пензионерка из насеља Бошњачка махала наглашава да је за њу одлука о изрицању казни несхватљива.

"Имам јако лоше мишљење око свега овога. Дали су нам по пола пензије и то у еврима, динаре немају. Најгоре је за нас пензионере. Ми смо навикли на динар, сад га нема, морамо да се навикавамо на евре", рекла је.

Власници маркета, угоститељских и малопродајних објеката изразили су незадовољство због евентуалног изрицања казни, додајући да нису добили никакво обавештење о томе да се динар од данас не сме користити у промету на Косову и Метохији.

Због евентуалних последица нису јавно желели да коментаришу тренутну ситуацију.

Мештанин Северне Митровице Мирза Реџепагић очекује да ће се ситуација по питању динара нормализовати.

"Наравно, очекујемо брзо решење да бисмо могли нормално да функционишемо, сви грађани Северне Митровице, и да бисмо могли нормално да подижемо новац у банкама и користимо га за своје основне потрепштине", рекао је он за Косово онлајн.

Његов суграђанин Александар Биговић каже да је ситуација веома тешка.

"Ситуација је доста тешка, надам се да ће да се среди све и да ће све бити у реду. Тешко људи путују до Рашке да би подизали новац. То је доста тешко и напето, све то ствара напету ситуацију, али ја се надам да ће све да се среди и да буде у реду и са наше и са њихове стране, да нормално живимо", поручио је он.

Александар Шљука из НВО "Нова друштвена иницијатива" наглашава да ова најава кажњавања има везе са апликацијом тзв. Косова за пријем у Савет Европе.

"Евидентно је да Влада тзв. Косова није задовољна условљавањем од стране водећих европских земаља у складу са овим питањем, те би се потенцијално заоштравање односа у контексту одлуке Централне банке могло тумачити као Куртијев вид протеста према међународној заједници, иако се он већ делимично оградио, рекавши да је ЦБК независна институција и да на њене одлуке и последице њених одлука, он не може да утиче", рекао је Шљука.

Додао је да привредни субјекти који послују са динаром нису у довољној мери упознати са тим шта ће најављено кажњавање значити у пракси.

"То би пре свега могао да буде проблем за финансијске/административне институције које оперишу у оквиру система Републике Србије, а које користе искључиво или готово искључиво динар као валуту плаћања - Банку поштанску штедионицу, као и филијале Поште Србије. Ове институције већ функционишу отежано још од фебруара месеца када је, иако стављен мораторијум на кажњавање субјеката који користе динар, настављено са праксом обустављања српског платног промета, односно са увозом динара", каже Шљука.