Кнежевић: Црна Гора не сме да гласа за Резолуцију о Сребреници

Ноторна је неистина да се најављена Резолуција не односи на државе и народе, те истог тренутка кад притиснемо 'јес', потврдили смо се за геноцидан народ, поручио је Милан Кнежевић

Лидер Демократске народне партије Милан Кнежевић изјавио је да Црна Гора не сме да гласа за Резолуцију о Сребреници, не само због Србије, Републике Српске и српског народа, већ првенствено због саме себе.

"Истог тренутка кад притиснемо 'јес', потврдили смо се за геноцидан народ", истакао је Кнежевић у саопштењу за јавност.

Додао је да је поседује Резолуцију 819 Савета безбедности, која је усвојена на 3.199 седници, 16. априла 1993. године.

"А у којој се СБ позива на Међународни суд правде у Нагоји и привремену меру да влада Савезне Републике Југославије (Србија и Црна Гора ) треба да одмах у складу са својом обавезом из Конвенције о спречавању и кажњавању геноцида од 09. децембра 1946, предузме све мере које су у њеној моћи да спречи вршење злочина геноцида. Управо се предложена Резолуција о Сребреници позива на Резолуцију 819 СБ из априла 1993. у којој се Србији и Црној Гори уводе привремене мере и обавеза спречавања геноцида", саопштио је Кнежевић.

Истиче да је "ноторна неистина да се најављена резолуција не односи на државе и народе".

"Напротив, баш се односи на Србију и Црну Гору. А то даље значи, након изгласавања ове Резолуције, БиХ може поднети тужбу против Србије и Црне Горе, у било ком моменту, од тренутка изгласавања до Судњег дана. А то даље значи да Црна Гора постаје држава геноцидне прошлости, и још је за то гласала као да гласа на Евровизији. Не постоји термин индивидуалног геноцида, и сви ови који се убише да нам објасне како се не ради ни о једном народу, имају само један проблем, нека ми објасне зашто је онда назив Резолуција о Сребреници? Зато што се јасно конкретизује место и догађај из рата у ком су били присутни Срби и Бошњаци. Не спомињу се ниједан генерал ни војник именом и презименом. Јер да су споменути, онда би то био злочин појединца. Али пошто је намера да се злочин у Сребреници представи као геноцид, онда нема индивидуализације кривице на којој све време инсистирамо", казао је Кнежевић.

Према његовим речима Резолуција 819 из 1993. године Србију и Црну Гору "доводи у контекст геноцида, а позивајући се на њу, Немачка и Руанда предлажу Резолуцију о Сребреници".

"Зато амандмани Владе Црне Горе личе на последњу жељу осуђеника на мучење и смрт, у којој моли да му прво откину главу, а тек онда руке, уместо како су планирали да прво откину руке, а онда главу", рекао је Кнежевић.

Он је уз саопштење доставио и Резолуцију 819 СБ "у којој се помиње Црна Гора, те је "честитао" свим грађанима добијање "геноцидног статуса".