Србија и Балкан

"Косово" придружени члан Савета Европе?

Конкретне речи које се користе у Статуту Савета Европе и историјски преседан Сарланда могли би да се искористе за овакав потез, сматра професор европског и међународног права Андреас Цимерман
"Косово" придружени члан Савета Европе?Getty © Mustafa Yalcin/Anadolu Agency

"Косово" би могло да буде позвано да се прикључи Савету Европе као придружени члан, пише професор европског и међународног права Андреас Цимерман за "Франкфуртер алгемајне цајтунг".

Иако чак и унутар блока постоје чланице које не признају једнострано проглашену независност "Косова", Цимерман сматра да би одређене ставке у Члановима 4 и 5 Статута Савета Европе омогућиле чланство Приштине у тој организацији упркос државама које не признају самопроглашену независност јужне српске покрајине, и тврди да за такав потез постоји историјски преседан, преноси "Албанијан пост".

"Статут Савета Европе користи речи 'државе' (Члан 4) и 'земље' (Члан 5) једну поред друге. Ово посебно изгледа указује да ентитети који нису општепризнати, или чији је статус у међународном праву посебан без обзира на њихову државност, могу постати придружене чланице Савета Европе", пише Цимерман.

Како наводи, преседан се може наћи у третману Сарланда, данас једне од 16 немачких савезних држава, од стране СЕ, који је 1949. тврдио да је независна држава, док ту независност нису признавали Немачка и неке друге чланице блока. Упркос томе, Комитет министара спољних послова СЕ је прихватио да Сарланд прими као придруженог члана у СЕ, додаје он. 

"С обзиром на сличности између тадашњег Сарланда и данашњег Косова, има смисла размотрити да ли се модел Сарланда може пренети на Косово – поготово што су државе попут Савезне Републике Немачке такође могле да постану придружене чланице Савета Европа", нагласио је он.

Ово би, како је навео, омогућило Комитету министара спољних послова да "елегантно" одложи питање статуса Приштине док се не постигне коначни консенсус како би избегли отворени спор унутар ЕУ.

Савет Европе је прошле недеље саопштио да чланство "Косова" није на дневном реду овонедељног састанка Комитета министара спољних послова, те да у овом тренутку није "у могућности" да одреди када би могло да буде.

Дипломатски извор из Француске је раније рекао да Париз подржава тежњу "Косова" да се придружи међународним организацијама, укључујући Савет Европе и у овом контексту очекује "неповратан" напредак ка имплементацији Заједнице српских општина.

image