Срби са КиМ у страху од одмазде: Престала наплата у динарима у српским срединама код Грачанице

Прелазни период који је тзв. Централна банка у Приштини одредила као почетак примене одлуке о укидању динара на Косову и Метохији истекао је у суботу

Због страха од евенуалних казни од стране Приштине услед употребе динара на Косову и Метохији, угоститељски, малопродајни и велепродајни објекти на Космету данас су престали да обављају наплату у динарима.

Власник малопродајног објекта из Лапљег Села код Грачанице, Стефан Ћирковић изјавио је за Танјуг да од данас, због страха од евентуалних казни, у његовом објекту неће бити наплате робе у динарима. Радмила Рашић из Добротина код Липљана каже да данас није могла да у продавници динарима плати робу коју је пазарила.

Прелазни период који је тзв. Централна банка у Приштини одредила као почетак примене одлуке о укидању динара на Косову и Метохији истекао је у суботу, а како су најавили против оних који за финансијске трансакције користе другу валуту осим евра биће предузете казнене мере.
Тзв. Централна банка у Приштини 1. фебруара донела је одлуку о забрани употребе динара као платежног средства на Косову и Метохији.

Здравствене и просветне установе у најтежој позицији

Економиста Милан Беслаћ изјавио је данас, поводом истека прелазног периода који је Централна банка у Приштини одредила као почетак примене одлуке о укидању динара на Косову и Метохији, да је начин функционисања здравствених и просветних установа на КиМ под великим знаком питања и у најтежој позицији због одлуке о забрани употребе динара.

"Србима на КиМ је јако тешко, они ће имати потешкоће у коришћењу свакодневних животних потреба зато што ће продавнице, ресторани и сваки вид трговине бити санкционисан уколико буду користили неку другу валута која није евро, што значи да динар неће функционисати", навео је он за Танјуг.

Уколико дође до санкција и казни које ће на почетку вероватно бити новчане и мораће да буду плаћене у еврима, Беслаћ каже да ту долази до другог проблема јер ће постојати могућност да заврше у затвору зато што неће моћи да плате казну у еврима с обзиром да Срби на КиМ примају динаре.

Према његовим речима, уколико би се формирала Заједница српских општина која би дозволила да нека финансијска институција могла да мења различите валуте једну за другу, онда би то дало неко решење.

Беслаћ каже да је Србија присиљена да нађе модус који би на неки начин омогућио функционисање претварање динара у евро, али напомиње да би свако решење које би се пронашло за последицу имало индиректно признавање независности КиМ што никако није у интересу Србије и не може да се догоди.