Србија и Балкан

Пиља: Надам се да Комитет министара неће на дневни ред ставити тзв. Косово

Шефица српске делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе подсећа да СЕ до сада никад није примао ентитете већ само државе, као и да је до сада по питању пријема увек постојао консензус свих чланица
Пиља: Надам се да Комитет министара неће на дневни ред ставити тзв. КосовоGetty © Andia/Universal Images Group

Шефица српске делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПС СЕ) Биљана Пантић Пиља рекла је данас да мисли да је након састанка председника Србије Александра Вучића са његовим колегом Емануелом Макроном дошло до одређених промена у ставовима појединих земаља, пре свега Италије и Француске, и изразила наду да се о пријему тзв. Косова у Савет Европе неће уопште расправљати на предстојећем Комитету министара.

Она је у изјави за Танјуг навела да ово питање може још сутра да буде уврштено на дневни ред министарског састанка који ће бити одржан 16. и 17. маја.

"Постоји још један, ванредни састанак, који ће сутра бити одржан, и по процедури они још тада могу теоретски да ставе ту тачку на дневни ред. Технички они могу и 16. или 17. маја да 'потегну' то питање, иако по процедури то не би требало да се деси", објаснила је Пиља.

Она је оценила и да је по овом питању до сада читава процедура била мимо свих правила и да је не би изненадило да 17. маја неко предложи да се на састанку разматра приступ тзв. Косова у СЕ.

"Надам се искрено, да до тога неће доћи. Они не би волели да дође до прегласавања, јер им је потребан 31 глас - две трећине присутних. За сада се види да су другачији ставови неких земаља и мислим да се боје да одлука неће бити онаква каква су желели да буде", рекла је Пиља.

Она оцењује да је недавни састанак Вучића и Макрона довео до промене става неких земаља, пре свега Француске и Италије, које сада, како каже, сматрају да је пожељно да пре пријема тзв. Косова у СЕ Приштина прво формира Заједницу српских општина (ЗСО).

"Оно што ми константно говоримо, откако је овај захтев тзв. Косова на столу, да уколико после 11 година ЗСО није заснована неће ни бити уколико их приме у СЕ. Нас као парламентарну делегацију нису желели да чују, али након састанка Вучића и Макрона ствари су се промениле. Могу слободно да кажем да је буквално тај састанак довео до промене у ставу, пре свега Француске, потом Италије и још неких земаља на које оне имају очигледно велики утицај", рекла је Пиља за Танјуг.

Она наглашава да се сада спомиње да је и Немачка променила став и подсећа да је управо та земља била највећи заговорник пријема тзв. Косова у СЕ.

"Они су видели да (премијер привремених приштинских институција) Аљбин Курти неће да испуни обавезе. Прво им је рекао да ће до 7. маја да упути нацрт статута ЗСО тзв. Уставном суду и да би то требало да буде довољан разлог да их пусте у СЕ", наводи Пиља.

Она оцењује да упућивање статута ништа не значи нити гарантује да ће ЗСО бити основана и додаје да је на тај начин Курти само желео да купи време.

Пиља истиче да Курти до данас није ни упутио статут и да је чак давао изјаве да не прихвата уцене и оцењује да је такво Куртијево понашање довело до тога да његови западни партнери, који су подржавали улаз тзв. Косова у СЕ, сада увиде да не могу да му верују.

"Ја нисам била велики оптимиста, али сада имам неку наду да су се коначно дозволи памети да виде да се са терористом не треба договарати, да ће поштовати међународно право, пре свега Бриселски споразум и да тог 16. и 17. маја, надам се, неће пустити лажну државу Косово у СЕ", рекла је Пиља.

Пиља подсећа да СЕ до сада никад није примао ентитете већ само државе и да је до сада по питању пријема увек постојао консензус свих чланица.

"Ово је први пут да нешто што није држава треба да постане члан СЕ. Статут СЕ је јасан - став 3 и став 4 кажу да члан СЕ може да буде само држава и то држава у којој се поштује владавина права. Косово и Метохија није држава, оно је саставни део Србије и ми смо се редовно позивали на статус Косова и Метохије и на резолуцију 1244 Уједињених нација", рекла је Пиља.

Пиља додаје да се на територији тзв. Косова не поштују мањинска права и слободе, нити постоји владавина права.

"Слободно могу да кажем да ће, уколико тзв. Косово не буде примљено у СЕ, то бити заиста велика дипломатска победа Александра Вучића", закључила је Пиља.

image