Србија и Балкан

ЕУ сазвала састанак Београда и Приштине о динару

Европска унија очекује да на састанку у среду обе стране покажу флексибилност и спремност да се дође до компромиса
ЕУ сазвала састанак Београда и Приштине о динару© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Портпарол ЕУ Петер Стано за среду је најавио нови састанак на нивоу главних преговарача Београда и Приштине.

Он је додао да очекује од обе стране покажу флексибилност и спремност за компромис по питању динара и истакао да се нада да ће ово бити последњи састанак на ту тему, као и да ће тражити одрживо привремено решење за људе који су погођени уредбом ЦБК.

"ЕУ очекује да на састанку у среду обе стране покажу флексибилност и спремност да се дође до компромиса", поручио је.

Стано каже и да је најбоље место за разговор тзв. Косова и Србије о питању употребе динара управо под окриљем ЕУ, истичући да су они ту да помогну да се пронађе решење за људе који су погођени уредбом ЦБК.

"Очекујемо да обе стране дођу на седми састанак и разговарају о овом питању и да буду спремни да пронађу решење који ће одговарати обема страна, али првенствено одговоре на потребе људи који су погођени на терену", казао је Стано.

Додао је ово питање скреће пажњу са онога што је заиста потребно.

"Оно што је стварно потребно је напредак у примени Охридског споразума са Анексом о примени. Надамо се да ће стране моћи да се понашају у европском духу и да постигну потребни компромис. Али још једном, као и остало у дијалогу, то заиста не зависи од онога што ми прижељкујемо, то зависи од спремности и способности две стране да постигну прихватљив компромис", поручио је портпарол ЕУ.

Према његовим речима, након свих ових састанака, ЕУ очекује од обе стране да се понашају европски.

"Ко је шта рекао, ко је шта урадио, ко је шта одбио' то није начин на који ми водимо преговоре. Ово су састанци на нивоу главних преговарача. Главни преговарачи нису највиши политички ниво, то нису организовани медијски догађаји. Они покушавају да пронађу решења у поверљивим разговорима, што је такође и европски начин да унапреди дипломатске процесе на техничком нивоу - нивоу главних преговарача, на дипломатски начин, на европски начин. Не кроз медије, не преко јавних оптуживања, упирањем прста у друге", објаснио је Стано.

Како је истакао, ЕУ наставља да помаже обема странама да постигну потребан компромис.

"Људи су погођени овим проблемима. Трошећи енергију на решавање овога током пет, шест, седам или осам састанака, не можемо да се бавимо другим проблемима који су чак и хитнији, а то је примена споразума у дијалогу. Није на нама да коментаришемо сваки покрет или опаску у преговорима, ми само подстичемо обе стране да покажу неопходну спремност да се понашају европски и да коначно могу да се договоре око компромисног решења, јер на крају, то ће користити људима који су погођени овом одлуком", поручио је Стано.

image