Састанак парламентарне већине у ЦГ без резултата, написана резолуција о геноциду у Јасеновцу?

"Ми, српски политичари у Црној Гори, ту резолуцију о Сребреници и покушај да неко прогласи Србе у Црној Гори геноцидним народом не доживљавамо као пријатељски чин, него као велики проблем", рекао је после састанка Андрија Мандић

У Подгорици је синоћ без конкретних резултата, закључака, односно договора, завршен двочасовни састанак парламентарне већине о, како је у најави стајало, отворeним питањима међу којима су и резолуције о геноциду у Сребреници и Јасеновцу.

На састанаку су били лидери ПЕС-а Милојко Спајић, Демократа Алекса Бечић, ЗБЦГ Андрија Мандић и Милан Кнежевић, СНП-а Владимир Јоковић као и Ник Ђељошај из албанске коалиције.

После састанка, председник Скупштине и један од лидера коалиције "За будућност Црне Горе" Андрија Мандић саопштио је како очекује да ће "многе ствари бити јасније" након састанка лидера региона у Котору у четвртак, а коме ће присуствовати и представници Вашингтона и Брисела.

"Оно што је најважније и што је договорено на састанку је да ћемо да радимо заједно и да нема проблема које не треба заједнички да ријешимо. Има много изазова који стоје пред парламентарном већином, не треба крити да међу нама постоје и разлике око одређених тема које се не тичу доминантно онога што се дешава или дешавало у Црној Гори, односа који постоји према појединим националним заједницама које у овом тренутку процјењују да одређена политика која је саопштена од стране Владе нема подршку поготово српског народа у Црној Гори, али, кажем, одлучили смо и договорили да то све кроз један договор свих чинилаца у парламентарној већини рјешавамо", рекао је после састанка Андрија Мандић.

Према његовим речима, на састанку је било речи и о резолуцији о Сребреници, односно да је то била доминантна тема.

"Говорило се о резолуцији о Јасеновцу, али то су приче о којима смо расправљали. Нисмо постигли сагласност око свих тих тема, зато што нам је важно да видимо како ће Влада која води унутрашњу и спољну политику Црне Горе на састанку са свим лидерима региона, дакле са нашим комшијама, који су нам и те како важни, у разговору са представницима међународне заједнице, успјети да позиционира Црну Гору за оно што јој слиједи. За сваког грађанина Црне Горе најважнија ствар је европски пут који значи веће плате, веће пензије, бољу инфраструктуру, мир и стабилност, то је оно што треба да обиљежи будућност Црне Горе. Ова Влада треба да обезбиједи ту стабилност. Kолега Kнежевић и ја смо истакли да ми желимо да ова Влада траје пуни мандат у проширеном, наравно, саставу и да та Влада која може да обезбиједи стабилност и развој Црне Горе, треба да пронађе начина да се не хвата у коштац са неким темама које би Црну Гору са тог њеног основног пута могле да скрену у неку странпутицу или неки рукавац који није на корист грађана Црне Горе", рекао је председник Скупштине.

"Ми, српски политичари у Црној Гори, ту резолуцију о Сребреници и покушај да неко прогласи Србе у Црној Гори геноцидним народом не доживљавамо као пријатељски чин него доживљавамо као велики проблем и то покушавамо да објаснимо свима, не искључујући и не желећи да један страшни злочин, који се десио у Босни и Херцеговини било ко минимизира или да се односи на ружан начин према њему. Ми смо као народ, мислим на српски народ, народ који је највише пострадао на овим просторима, али будућност подразумијева заједнички рад и Срба и Црногораца и Бошњака и Албанаца и свих националних заједница, заправо свих људи добре воље", рекао је Мандић.

Истовремено, портал "ИН4С" јутрос је објавио своја сазнања "из више извора при Влади Црне Горе" да је "Резолуција о геноциду почињеном над Србима, Јеврејима и Ромима у Јасеновцу – написана и треба да крене у даљу формално-правну процедуру".

"Уколико Скупштина Црне Горе усвоји ову Резолуцију, биће прва држава чланица Уједињених нација која је усвојила овакву резолуцију, и  која је тиме одала почаст невино страдалим у геноциду почињеном на територији нацистичке и усташке Независне Државе Хрватске", наводи јутрос овај портал.

"ИН4С" констатује и да је "премијер Црне Горе Милојко Спајић  одржао реч дату у Парламенту, и позитивно одговорио на иницијативу упућену од предсједника Парламента Андрије Мандића, који је након што је Спајић у Парламенту саопштио да ће Црна Гора гласати за Резолуцију у Сребреници, казао да ће српски представници предложити усвајање резолуције о геноциду у Јасеновцу, а потом на инсистирање предсједника Демократске народне партије Милана Кнежевића, који је тражио да до петка 17. маја буде написана Резолуција о геноциду у Јасеновцу".

"ИН4С" у редакцијском коментару јутрос наводи да "упркос томе што би Резолуција о геноциду у Јасеновцу представљала крупан историјски искорак ка уважавњу српског становништва и отклона од антисрпске политике која се водила деценијама, премијер Спајић треба бити свјестан да Резолуција УН-а о 'геноциду' у Сребреници представља управо још једну одлуку у низу којом ће се жигосати и стигматизовати српски народ".

"Подржавање такве Резолуције повукло би са собом посљедице и покренуло протест српске заједнице, те премијер Спајић би гласањем за такву Резолуцију, без обзира на наводну добру намјеру ка помирењу и подношење амандмана, себе сврстао у још једног политичара који учествује у стигматизовању читавог једног народа – а све у циљу прикривања геополитичких грешака и задовољавања интереса западних сила. Резолуцијом о геноциду у Јасеновцу, премијер Спајић би освјетлао образ Црној Гори, међутим, иста та резолуција не може и не смије служити за поткусуривање и правдање домаћој политичкој јавности. Подсјетимо, ако узмемо у обзир размјере и начине страдања на оба ова простора, јасно можемо закључити да је једино жал за жртвама иста али су бројке неупоредиве, као и намјере оних који су спроводили наведена дјела", наводи се у коментару "ИН4С".