Потрага за несталима без резултата: Процес три године блокиран због опструкција Приштине

Прве присилне масовне отмице догодиле су се код Дечана где је отето и убијено седморо људи. Сви су били старији од 60 година. Наредних година терористичка ОВК отела је више стотина Срба, неалбанаца и Албанаца који нису желели да уђу у тзв. ОВК

Процес тражења несталих са Косова и Метохије блокиран је већ три године због опструкција Приштине. Породице несталих су љуте, чланови породица којих је све мање чекају да сазнају судбину својих несталих. Тај број варира, али се не смањује – око 570 присилно несталих је Срба и неалбанаца на Космету, поручили су данас из удружења "Косовски страдалници".

"Молимо по ко за који пут да се нас сете, не само када су конференције за новинаре, него да мало више загребу, јер се ствара слика да се више не зна ни у самој Србији колико је Срба пострадало, колико је манастира изгорело, колико је људи протерано", навела је Гордана Ђикановић из удружења "Косовски страдалници".

Занемарује се, указала је Ђикановићева, чињеница да су косметски Срби народ над којим је извршен геноцид.

"Од 250.000 прогнаних вратило се мање од два одсто – било у своје домове, било у неку другу средину. Ствара се утисак да нико не бави условима за враћање и опстанак Срба на КиМ", нагласила је Ђикановићева, истичући:

"Пролеће је годишње доба које у нама буди бол. Већина злочина и отмица се догодила у пролеће од 1998. до 2000. године."

Према речима председника Владине комисије за нестала лица Вељка Одаловића, читав процес је блокиран последње три године, откад се не састаје радна група Београда и Приштине.

Одаловић се осврнуо на проналазак прве масовне гробнице. Навео је да су новинари тада били позвани, али ниједан страни медиј није пренео шта је откривено, иако је било њихових новинара на лицу места који су му рекли да су уредно послали извештаје са терена. 

"Видели су тела која пливају у језеру, видели су зид на којем су вршене егзекуције, на којем је било трагова свеже крви", присетио се Одаловић, додајући:

"Наредног дана ниједан међународни медиј није известио о томе. Нико сем нас и домаћих медија није причао о томе. То је указивало још тада да постоји спрега медијске кампање за оно што је даље следило."

Прве присилне масовне отмице догодиле су се код Дечана где је отето и убијено седморо људи, сви су били старији од 60 година. Наредних година терористичка ОВК отела је више стотина Срба, неалбанаца и Албанаца који нису желели да уђу у терористичку организацију и убијају Србе.

Отмице и убиства настављају се и након доласка међународних мировних снага на КиМ, а посебно у периоду од 12. јуна 1999. до краја 2000. године.