Представница Србије у скупштини СЕ: Наша делегација се жестоко бори за оснивање ЗСО

"Пријем 'Косова' у ову међународну организацију представљао би кршење свих принципа на коме почива рад Савета Европе и пораз владавине права", рекла је она

Шефица делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ) Биљана Пантић Пиља изјавила је да би евентуални пријем тзв. Косова у СЕ представљао кршење принципа те организације и да би такав чин представљао пораз владавине права.

Пантић Пиља је током састанка са амбасадорком Белгије у Србији Кети Бугенхаут истакла да се у јужној српској покрајини свакодневно крше људска права и да је за Србију важан став ПССЕ по питању КиМ, саопштила је Народна скупштина.

"Пријем 'Косова' у ову међународну организацију представљао би кршење свих принципа на коме почива рад СЕ и пораз владавине права", рекла је Пантић Пиља.

Додала је да је став Републике Србије по питању КиМ превазилази све политичке несугласице међу парламентарцима и да се делегација жучно бори за оснивање Заједнице српских општина (ЗСО), која ни после 11 пуних година није основана, додаје се у саопштењу.

Истакла је да самовоља Аљбина Куртија веома далеко иде, и да је патријарху Порфирију забрањен улаз на територију Косова и Метохије, како не би присуствовао свечаном почетку рада редовног годишњег Сабора који је требало да почне у Пећкој патријаршији, а која представља колевку српског идентитета.

Чланица делегације Елвира Ковач је додала да је стекла утисак и да је питање права националних мањина, које је једно од најзначајнијих за Србију, све ређе налази на агенди СЕ, додаје се у саопштењу.

Бугенхаут је навела да ће Белгија наставити да подржава дијалог Београда и Приштине и да је то једини начин да се реше несугласице две супротстављене стране.

Још једна од тема била је кандидатура Дидијеа Рејндерса за генералног секретара ПС СЕ.

Бугенхаут је навела да је белгијски кандидат велики заговорник владавине права и изразила је уверење, да ће, ако буде изабран, бити неутралан и обављати савесно наведену функцију.