До краја недеље крај приче о новој Влади Хрватске: Ускоро гласање о трећем кабинету Пленковића

За петак је заказана конститутивна седница, а већ дан касније на седници парламента могло би да дође до гласања о влади

Трећи по реду кабинет премијера и лидера ХДЗ-а Андреја Пленковића могао би да буде изабран на седници парламента у петак, дан након конститутивне седнице, коју је председник Републике Зоран Милановић сазвао за четвртак,16. маја.

Премијер Пленковић је јуче члановима страначког Председништва открио да ХДЗ-ов потпредседник Сабора остаје Жељко Рајнер, Домовински покрет на ту позицију ће именовати председника странке и градоначелника Вуковара Ивана Пенаву, а трећи потпредседник је место резервисано за мањинске странке, па ће то бити Фурио Радин.

Како преносе хрватски медији, позната су већ и имена председника саборских одбора, а на првој седници странке ће морати да именују и замене за посланике који су поднели оставке или су на неспојивим функцијама.

Хрватски портал Нет сазнаје од председника Мандатно-имунитетне комисије Роберта Јанковића да ће, према тренутним подацима, бити замењена 35 посланика, али тај број може бити и другачији до сутра у 11 сати, када истиче рок за подношење захтева за замену.

Три посланика поднела су оставке јер преферирају да буду део Европског парламента, а то су: Мислав Колакушић, Биљана Борзан и Предраг (Фред) Матић.

До краја седмице могла би, кажу, бити завршена и прича о новој Влади.

Из кабинета председника за портал Нет су одговорили да ће председник потписати Закон о саставу Владе, чим га добије као и прошли пут (2020. године) када је Влада изгласана дан после конституисања Сабора.

Њиме ће бити дефинисана и два нова министарства, а то је услов да се већ у петак, дан након конституирања Сабора, гласа и о влади односно трећем кабинету Андреја Пленковића.