Србија и Балкан

Питање чланства тзв. Косова у Савету Европе није на дневном реду Комитета министара

Како је речено, дневни ред је склон променама и може се десити да ово питање буде уврштено и на самом министарском састанку
Питање чланства тзв. Косова у Савету Европе није на дневном реду Комитета министара© Andia/Universal Images Group via Getty Images

Дневни ред Комитета министара Савета Европе, који ће заседати 16. и 17. маја у Стразбуру је усвојен и на њему се није нашло питање чланства тзв. Косова у Савету Европе (СЕ), сазнаје Танјуг.

Како је речено, дневни ред је склон променама и може се десити да ово питање буде уврштено и на самом министарском састанку.

Шефица српске делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПС СЕ) Биљана Пантић Пиља рекла је јуче за Танјуг да мисли да је након састанка председника Србије Александра Вучића са његовим колегом Емануелом Макроном дошло до одређених промена у ставовима појединих земаља, пре свега Италије и Француске, и изразила наду да се о пријему тзв. Косова у СЕ неће уопште расправљати на предстојећем Комитету министара.

ПС СЕ је 16. априла усвојила препоруку на основу извештаја Главне известитетељке за пријем Косова у СЕ Доре Бакојани да се тзв. Косово прими у чланство СЕ.

Бакојани је препоручила чланство тзв. Косова у СЕ, иако је Приштина испунила само један од три услова које је она првобитно навела, а то је спровођење одлуке уставног суда у Приштини о враћању земље манастиру Високи Дечани и то тек осам година након доношења.

Дуга два услова - формирање Заједнице српских општина и решавање проблема експропријације земљишта у општинама где живе углавном Срби Приштина није испунила, што Србија упорно захтева.

image