Србија и Балкан

Зашто се Куртију жури са изборима: Замајац са севера, "чврст став" према Западу, а стиже и дијаспора

Недавна посета општинама на северу КиМ са српском већином, још је један од доказа да је премијер тзв. Косова, уствари, већ увелико почео изборну кампању
Зашто се Куртију жури са изборима: Замајац са севера, "чврст став" према Западу, а стиже и дијаспораGetty © Erkin Keci / Anadolu

Премијер тзв. Косова Аљбин Курти изјавио је у понедељак после састанка са лидером ДПК Мемљијем Краснићијем, током ког је било речи о "предстојећим превременим парламентарним изборима", да су они сада "питање месеца". Крај јуна, почетак јула или, евентуално август, оцењују политички аналитичари на Косову и Метохији.

С друге стране, Срби, посебно на северу, Куртијеву изјаву о изборима за "који месец" тумаче пре свега као најаву нових притисака, хапшења, суђења и пресуда, нових акција специјалаца у овом року, како би се популарност премијера пред изборе још више учврстила и затегла и како би он направио још бољи изборни резултат.

Зашто се Куртију жури са ванредним изборима чак и у ситуацији када пријем тзв. Косова у Савет Европе није на агенди те институције у мају а неће ни бити, говоре гласине са Запада, све док Курти не пошаље статут ЗСО на оцену Уставном суду, што он пре избора неће урадити. 

"Велика је шанса да ће бити избора, питање је само да ли ће то бити редовни или ванредни парламентарни избори. Период од августа спада у шестомесечни период пре времена за редовне изборе и фактички се рачуна као редовни избори. Генерално, расту шансе да избори буду и пре августа, увелико се већ помињу датуми у јуну или у јулу месецу", каже за РТ Балкан Милица Ракић Андрић, програмска менаџерка НВО "Друштвена иницијатива" из Косовске Митровице.

Наша саговорница каже да тренутно постоји нека врста неспоразума у косовској опозицији да ли би Курти требало прво да поднесе оставку и да се гласа о распуштању скупштине за шта је потребно 80 гласова посланика, док Курти са своје стране не жели да понесе оставку и инсистира само на распуштању скупштине.

"Сада се полемише око могућности да је ПДК прихватио да да гласове за распуштање скупштине без услова да Курти претходно поднесе оставку, и ако они стварно успеју да обезбеде 80 гласова, потписа посланика, могуће је да већ током ове недеље дође до распуштања скупштине. У том сценарију могуће је да буде избора или крајем јуна или у првој недељи јула", каже Ракић.

По њеној процени, Курти у своју изборну математику свакако убраја и чланство тзв. Косова у Савету Европе, и могуће је да он сада оствари и бољи резултат чак и ако тзв. Косово не буде примљено у ту организацију, што се сада чини готово извесним.

"Курти има чврст став према захтевима Запада да се формира Заједницу српских општина (ЗСО), да се статут ЗСО пошаље Уставном суду пре чланства у Савету Европе, могуће је да му и то повећа популарност па он рачуна да је сада прави тренутак за изборе. Друга ствар која томе доприноси, јесте што нису спроведене измене закона о гласању у дијаспори. Да је прошао закон, дијаспора би могла да гласа у амбасадама, конзулатима широм света, међутим, пошто закон није на снази, дијаспора ће ипак морати да гласа на Косову. Део њих ће бити у том периоду на Косову па је могуће да Курти рачуна на изборе летос и због тог фактора", каже наша саговорница.

По њеном мишљењу нико на Косову нема сумње да ће Куртијево Самоопредељење победити на изборима, једино питање јесте да ли ће резултат који остваре бити довољан да самостално владају као што је то сада случај.

"Ако падну за неки проценат у односу на прошле изборе, на око 45 посто, онда ће морати да имају неку јачу партију у коалицији и то ће Куртију смањити моћ у односу на оно што има сада. Сва истраживања и оцене иду ка томе да ће Самоопредељење победити, али да ће морати да праве коалицију, односно да неће моћи да владају сами. Популарност Куртија и због акција на северу и због чврстог става према Западу је значајна, долази дијаспора, и све су то кључни фактори због чека Самоопредељењу одговарају скори избори", оцењује Ракић Андрић и додаје да и неким опозиционим партијама одговарају скори избори, посебно ПДК која се најбоље котира у опозицији.

И портал "Албанијан пост", у тексту објављеном недавно, пренео је како председник владе тзв. Косова Аљабин Курти жели да ванредне парламентарне изборе на Косову одржи највероватније у августу 2024. године. Анализирајући Куртијев положај и његове намере портал је посебан акценат ставио на косовску албанску дијаспору која ће у августу свакако бити на Косову, на годишњим одморима, а затим и на америчке председничке изборе крајем ове године и закључио да "Куртијева влада, изражавајући жељу да консолидује власт пре овог међународног догађаја, пажљиво темпира косовску политику у складу са глобалном динамиком".

Недавна посета Куртија северу КиМ, када је у једном дану обишао све четири општине са српском већином, још је један од доказа да се Курти увелико спрема за скоре изборе, да је кампања већ почела. Та посета, оцењено је још тада међу Србима у Северној Митровици, није била намењена Србима ни побољшању њиховог положаја. Она је била намењена, речи су Срба из Северне Митровице, Куртијевим бирачима Албанцима, порука да је управо он ставио Север под контролу, и да је он, за разлику од претходних косовских премијера, проширио власт Приштине и на "последњи педаљ косовске земље".

Са друге стране, посланик ДПК у скупштини тзв. Косова Џавит Хаљити недавно је у Приштини изјавио да Курти "расписивањем ванредних парламентарних избора жели да одложи слање Уставном суду нацрта ЗСО који је Београду и Приштини предложила 'велика петорка'".

"Ова година у коју смо ушли је изборна и верујем да је Куртију циљ да током изборне кампање не буде одлуке Уставног суда по питање ЗСО. Намерно одуговлачи са слањем овог статута Уставном суду како та институција не би дала мишљење пре него што се избори заврше", мишљење је Халитија.

"Влада не прихвата условљавање чланства у Савету Европе Заједницом српских општина. О нормализацији односа са Србијом разговарамо у Бриселу а не у Стразбуру", одговорио је Курти на све те опомене.

image