Србија и Балкан

Цвијановићева: Информисала сам Савет безбедности УН да се Бећировић обраћа у личном својству

Цвијановићева је рекла да Кристијан Шмит неће представљати никога
Цвијановићева: Информисала сам Савет безбедности УН да се Бећировић обраћа у личном својству© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић потврдила је за да је информисала Савет безбедности УН да ће се Денис Бећировић на данашњој седници обратити у личном својству, а не у име Председништва, нити у име свих у БиХ.

На питање Срне да ли је информисала СБ да бошњачки члан Председништва БиХ Денис Бећировић на данашњој седници Савета безбедности иступа у своје име а не БиХ, Цвијановић је рекла да је тачно да је информисала СБ, те да су Бећировићеви ставови познати и да они не само да не одражавају ставове свих у БиХ, већ су по правилу усмерени против демократски изабраних представника српског народа и Републике Српске.

Упитана да прокоментарише најављено обраћање Кристијана Шмита у Савету безбедности УН који се представља за високог представника, Цвијановић је констатовала да он неће представљати никога, јер га управо то тело није верификовало као високог представника, а што је предвиђено Анексом 10 Дејтонског споразума.

"Јасно је да су Шмитови ставови и иначе координисани са бошњачком политиком, тако да ни овај пут неће бити изненађења", истакла је Цвијановић.

Савет безбедности УН одржаће данас полугодишњу дебату о ситуацији у БиХ.

Дебата ће почети у 16.00 часова по средњоевропском времену, а очекује се да у дебати учествује председавајући Председништва БиХ Денис Бећировић.

Учесницима дебате обратиће се и Кристијан Шмит, који ће представити свој извештај о стању у БиХ за период од 16. октобра до данас.

image