Цвијановићева: Информисала сам Савет безбедности УН да се Бећировић обраћа у личном својству

Цвијановићева је рекла да Кристијан Шмит неће представљати никога

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић потврдила је за да је информисала Савет безбедности УН да ће се Денис Бећировић на данашњој седници обратити у личном својству, а не у име Председништва, нити у име свих у БиХ.

На питање Срне да ли је информисала СБ да бошњачки члан Председништва БиХ Денис Бећировић на данашњој седници Савета безбедности иступа у своје име а не БиХ, Цвијановић је рекла да је тачно да је информисала СБ, те да су Бећировићеви ставови познати и да они не само да не одражавају ставове свих у БиХ, већ су по правилу усмерени против демократски изабраних представника српског народа и Републике Српске.

Упитана да прокоментарише најављено обраћање Кристијана Шмита у Савету безбедности УН који се представља за високог представника, Цвијановић је констатовала да он неће представљати никога, јер га управо то тело није верификовало као високог представника, а што је предвиђено Анексом 10 Дејтонског споразума.

"Јасно је да су Шмитови ставови и иначе координисани са бошњачком политиком, тако да ни овај пут неће бити изненађења", истакла је Цвијановић.

Савет безбедности УН одржаће данас полугодишњу дебату о ситуацији у БиХ.

Дебата ће почети у 16.00 часова по средњоевропском времену, а очекује се да у дебати учествује председавајући Председништва БиХ Денис Бећировић.

Учесницима дебате обратиће се и Кристијан Шмит, који ће представити свој извештај о стању у БиХ за период од 16. октобра до данас.