Србија и Балкан

Кнежевић: Резолуција о геноциду у Јасеновцу добра за афирмацију добросуседских односа

"Није ми јасно зашто се званична Хрватска препознаје у усташтву и геноцидној Павелићевој творевини НДХ", поручио је лидер Демократске народне у Црној Гори
Кнежевић: Резолуција о геноциду у Јасеновцу добра за афирмацију добросуседских односа© R.R./ATAImages

Резолуција о геноциду у Јасеновцу је добра за регионално помирење, афирмацију добросуседских односа, европске интеграције, суочавање с прошлошћу, саопштио је лидер Демократске народне партије у Црној Гори Милан Кнежевић.

Како је додао, у њој се хрватски народ не помиње као геноцидан будући да је "било Хрвата који нису припадали усташком покрету", попут "Јосипа Броза, Владимира Назора, Андрије Хебранга".

"'Јама' Ивана Горана Ковачића је моја најдража поема, али и најбоље свједочанство једног Хрвата о усташким злочинима и геноциду над српским живљем", подсетио је Кнежевић.

Кнежевић је додао да је и послaник Хрватске грађанске иницијативе Адриан Вуксановић је саопштио да ће гласати за Резолуцију о геноциду у Јасеновцу.

"Нећу да верујем да се Хрватска као коспонзор Резолуције о Сребреници противи Резолуцији о геноциду у Јасеновцу. Eм нису упоредиве, ем ми није јасно зашто се званична Хрватска препознаје у усташтву и геноцидној Павелићевој творевини НДХ", закључио је. 

Подсећамо, политички представници српског народа најавили су 9. маја да ће црногорском парламенту предложити да усвоји резолуцију о геноциду у Јасеновцу након што су црногорски званичници потврдили да ће Влада Црне Горе гласати за резолуцију о Сребреници у Уједињеним нацијама (УН).

"Очекујем да ћемо имати подршку и власти и опозиције, јер мислимо да један такав злочин, такође, треба да осуди овај парламент", рекао је Мандић у оквиру "премијерског сата" у Скупштини Црне Горе.

Након те најаве Хрватска је упутила протестну ноту Црној Гори.

image