Србија и Балкан

Амбасадор Србије у Албанији позван на разговор због изјаве Вулина

Велику Албанију могу да зауставе само Срби и српски свет, поручио је потпредседник Владе Републике Србије Александар Вулин у реакцији на митинг Едија Раме у Атину, позивајући "драге наше Грке да мисле о томе"
Амбасадор Србије у Албанији позван на разговор због изјаве Вулина© FOTO TANJUG/ SRNA

Министарство за спољне и европске послове Албаније позвало је амбасадора Србије у Тирани Слободана Вукчевића да "пружи појашњење о изјави потпредседника Владе Александра Вулина у вези са састанком албанског премијера Едија Раме са албанском дијаспором у Грчкој".

Наиме, поводом Рамине изјаве да "велику Албанију могу да зауставе само Срби и српски свет" и да би Грци требало да "мисле о томе", Вулин је рекао и да би премијер земље у којој се налази "жута кућа", место где су Србима вадили органе и продавали их, морао да буде много пажљивији и да бира речи када говори о злочинима.

Вулин је навео да Раму у Србији нико неће напасти уколико осуди терористе из тзв. ОВК за убиство и силовање дванаестогодишње девојчице у селу Клечка, од стране браће Мазреку, и ако каже да је против тога да се "Шиптари уједине у великој Албанији и разбију још три или четири државе на Балкану да би они створили своју".

Албански портал "Сот" навео је да албанско Министарство спољних послова од српског амбасадора очекује моментално појашњење, како "такве штетне изјаве које се понављају, не би утицале на међудржавне односе".

МСП Србије: Оспоравати Вулинову слободу говора није у складу с демократским начелима

Оспоравати право Александру Вулину, као лидеру једне политичке партије и потпредседнику Владе, да изнесе став о страначком политичком скупу премијера Албаније Едија Раме на тлу треће државе није у складу са демократским начелима, речено је Танјугу у Министарству спољних послова Србије.

"Србија је чврсто опредељена за изградњу обострано корисних и потребних добросуседских и пријатељских односа са Албанијом, међутим неће никада оспоравати право свих политичких актера на јавној сцени у Србији да слободно и по свом уверењу износе оцене о политичком деловању било ког политичара и лидера у региону", наводи се у одговору.

Истиче се да, уколико би Србија на сличан начин оспоравала слободу изражавања и изношења ставова и реагова на бројне и учестале оштре и српским интересима супротстављене изјаве и поступке политичара или званичника суседне Албаније, мора би готово сваки дан да тражи објашњење од амбасадора Албаније.

"Али бисмо и показали да не поштујемо демократска начела, негативно бисмо утицали на имиџ региона у свету, али и непотребно затровали јавни дискурс. Зато то нећемо чинити", наглашено је у одговору МСП.

Додаје се и да ће Србија наставити да води политику добросуседства и сарадње, али никада не бранећи својим држављанима, били они грађани или политички актери, да износе своје оцене о политичким темама, како у земљи, тако и било где у свету.

image