Србија и Балкан

Гори депонија "Дубоко" код Ужица: За власти ситуација под контролом, грађани траже хапшења и оставке

Осим у насељима на које ветар повремено наноси дим и непријатан мирис паљевине, најтежа ситуација је у селу Татинац изнад Ужица, где су нека домаћинстава тек на километар или два од жаришта пожара. Тешко је и у Луновом Селу
Гори депонија "Дубоко" код Ужица: За власти ситуација под контролом, грађани траже хапшења и оставке© РТ Балкан / Зоран Шапоњић

У зависности од тога са које стране ветар дува, грађани центра Ужица, Севојна, околних насеља, Луновог Села, већ 11 дан гуше се у диму и непријатним мирисима који долазе са депоније "Дубоко" која гори још од Великог петка. Иако локалне власти и здравствени органи већ данима уверавају грађане како је пожар локализован, како неће захватити куће и шуму око депоније, како је квалитет ваздуха мање-више задовољавајући, нема прекорачења количине чађи, ПМ материја у ваздуху – људи су све забринутији. У самом центру Ужица све је више људи који носе маске, као у време короне.

Пре две вечери у Ужицу је испред зграде СО одржан и протестни скуп на коме се по пљуску окупило више стотина грађана који су затражили да се проблем хитно реши, кривичну одговорност надлежних, хитно затварање депоније. На скупу се чуло и да "депонија 'Дубоко' већ две године нема дозволу за рад коју издаје надлежно министарство", па се "отпад из девет општина складишти нелегално".

Јован Топаловић, пољопривредник из Луновог Села, које је један од већих снабдевача града храном, на скупу је рекао да "мештани неће одустати од захтева да се депонија затвори, да се простор рекултивише, а да се на депонији изгради меморијални комплекс као пример, подсећање до чега све може да доведе неодговорно управљање". Топаловић је од јавног тужиоца затражио "хапшење и процесуирање свих одговорних који су довели до еколошке катастрофе".

На скупу је било и много људи који су носили гас маске, транспаренте са захтевима да град коначно добије чист ваздух.

На скупу је говорио и Велимир Митровић, пројектант депоније "Дубоко" који је упутио извињење грађанима и генерацијама које долазе јер "идеја из 2003. године да се локалне депоније затворе и направе савремени системи управљања отпадом који ће бити безбедни, није остварена".

"И депонија 'Дубоко' је замишљена тако да се у општинама развију системи за одвајање отпада, док би на депонију стизао отпад који нема никакву активност што се није десило", рекао је Митровић и додао да "највећу кривицу за овакво стање са депонијом сноси неодговорна држава, надлежно Министарство, односно Влада Србије".

Радош Петровић из Луновог Села на скуп је донео балон црне воде из реке Лужнице коју загађује Турски поток који тече низ долину испод депоније, загађује Лужницу, затим Скрапеж па Западну Мораву, реке из којих стотине пољопривредника користе воду за заливање засада воћа и поврћа.

Неколико дана протекле седмице пожар су гасили и хеликоптери Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије који су до депоније пренели огромне количине воде. Пре тога, пожариште је данима засипано и великим количинама земље која је довожена камионима, резултат је да је пожар локализован, али, још није угашен. У међувремену, дошло је и до урушавања дела тела депоније.

Градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић јуче је рекла да је ситуација на депонији "боља него претходних дана".

"Пожар на телу депоније биће угашен, поручујем грађанима Ужица и стојим иза сваке речи коју изговарам. Од сутра ће бити ангажована екипа људи која ће термовизијски снимити терен и тачно ће локализовати жариште пожара што ће у многоме убрзати гашење. Претпоставка је да је само жариште на дубини од 15 до 20 метара стигло се до њега", рекла је она.

Градоначелница је говорећи о квалитету ваздуха рекла да сви грађани треба да прате податке који су у сваком тренутку доступни на сајтовима Агенције за заштиту животне средине, Института "Батут" и Завода за јавно здравље у Ужицу.

Резултати мерења које су обавиле надлежне институције показали су да у последњих четири-пет дана углавном "није било већих прекорачења граничних вредности загађујућих материја".

"Препоручујемо грађанима да у делу дана када се осећа непријатан мирис на паљевину дуже не бораве на отвореном и држе затворене прозоре на стамбеним објектима. Ово се пре свега односи на најосетљивији део популације децу, труднице, особе које болују од хроничних плућних и кардиоваскуларних, као и других акутних и хроничних болести у којима је већ компромитована плућна функција. Из превентивних разлога, препоручујемо да грађани држе затворене прозоре на стамбеним објектима у току ноћи због евентуалног епизодног погоршања ваздуха", наведено је у јучерашњем саопштењу надлежних здравствених установа које је објављено на сајту Града Ужица.

"На основу резултата до сада спроведених испитивања квалитета ваздуха везано за појаву дима, односно пожара на депонији нису констатоване концентрације загађујућих материја које, могу имати негативан утицај на здравље при акутној изложености (посматрано као целодневне 24 часовне вредности)", стоји даље у саопштењу.

Људе међутим, брину канцерогене материје које се, барем према ономе што говори стручна литература, ослобађају приликом сагоревања гуме, пластике, осталог отпада који гори на депонији. Ове канцерогене материје нису предмет мерења надлежних институција, а објашњење дато грађанима Ужица јесте да у Србији нема лабораторије која мери те параметре.

По оценама стручњака који су се ових дана огласили у медијима, пожар на депонији "Дубоко" кренуо је паљењем метана, који настаје разграђивањем органског отпада на депонији. По овом објашњењу, на депонији је постојао систем цеви којим је метан одвођен на површину, али је тај систем цеви, наводно, затрпан и метан је почео да се нагомилава у дубљим слојевима сметлишта. Проблем је и што, како су објаснили стручњаци, у условима тињајућег пожара какав је на депонији "Дубоко", долази до непотпуног сагоревања органске супстанце и ослобађања честица, међу којима су и диоксини и фурани, материја које спадају у најтоксичније у животној средини и које су штетне по људско здравље. 

Најтежа ситуација осим у насељима на које ветар повремено наноси дим и непријатан мирис паљевине је у селу Татинац изнад Ужица, где су нека од домаћинстава на тек километар или два од жаришта пожара, а нека и ближе.

Куће у овом насељу, као уосталом повремено и у Луновом Селу, Севојну, насељима између центра Ужица и депоније, повремено су у облаку дима, осећа се јак непријатан мирис.

"Најгоре је што се дим, непријатан мирис увлаче у кућу, нити можеш отворити прозоре нити трпети смрад. Ситуација је повремено јако тешка, у дворишту се кад наиђе талас дима не може дисати, а у кући имамо и децу", каже за РТ Балкан један од мештана Татинца.

У овом насељу, као и у Луновом Селу, околини, међу људима много је више питања него одговора:

"Зашто нам нико не каже колико је овај дим, смрад који удишемо опасан по здравље и нас старијих и наших унука? Зашто нам нико не говори какве ће последице пожар оставити по наше изворе воде, по земљиште на коме гајимо воће поврће? Зашто нико не говори какве су последице по домаће животиње које су по читав дан напољу, по краве, овце? Даље, нема одговора шта је са воћем и поврћем које производимо, колико је оно сада безбедно за исхрану? И на крају, чекамо одговор када ће пожар бити угашен, када ћемо моћи да живимо као људи?", каже данас за РТ Балкан један од мештана Луновог Села.

image