Србија и Балкан

Напади у Шпанији: Постоји ли албанска веза?

Контраобавештајац у пензији Љубан Каран истиче да нема сумње да су инциденти у Шпанији повезани јер је "писмо-бомба реткост у данашње време"
Напади у Шпанији: Постоји ли албанска веза?None © AP Photo/Paul White

Безбедносне службе Шпаније у последњих седам дана пронашле су бар шест писама или пакета са експлозивним направама.

Прво писмо-бомба откривено је још 24. новембра, међутим, то се крило све до данас, а читава ствар до јавности је доспела тек када је једна од експлозивних направа активирана у украјинској амбасади у Мадриду.

Контраобавештајац у пензији Љубан Каран за РТ Балкан спекулише ко би могао да стоји иза ових напада, и износи смелу хипотезу:

"Што се тиче Шпаније, најнезадовољнији њеним политичким ставовима су албански лоби и приштинско руководство зато што Шпанија упорно одбија да призна лажну државу Косово. Напад су, према мом мишљењу, потенцијално могли да изврше албанска мафија или обавештајне службе те земље. А избор украјинске амбасаде као мете могао би да се објасни њиховом потребом да, зарад стицања што шире подршке, све ставе у контекст украјинске кризе због одбијања Србије да се окрене против Русије."

Каран као другу могућу опцију наводи баскијске сепаратисте, који су дуже време неактивни.

"Међутим, они једноставно више не прибегавају таквом начину борбе", истиче Каран.

Трећу опцију, објашњава, не види јер Шпанија није директно умешана у сукобе у Украјини, већ посредно, као и све остале државе чланице НАТО-а. Отуда нема разлога, оцењује, да неко баш Шпанију издвоји као земљу којој би на овакав начин требало претити.

Каран истиче и да нема сумње да су инциденти повезани јер је "писмо-бомба реткост у данашње време", и наводи да су овакве методе некада биле изузетно опасно и често средство претњи.

Каран подсећа на противдиверзионе центре широм бивше Југославије чија је намена била да зауставе експлозивне направе послате путем пошиљки, било да су то пакети или писма-бомбе.

"Ту државу, у то време је много коштало да организује такве врсте центара у владиним или државним институцијама. Што се тиче војске, свака армија је имала противдиверзиони центар, кроз који је пролазила сва пошта. Стручне екипе које су биле опремљене техничким средствима су све прегледале. Пошиљке су пролазиле кроз рендген, испитивала су се испарења барута и ништа није могло туда да прође непрегледано", појашњава Каран.

Ако се овакве врсте претњи наставе, упозорава, могле би да изазову не само безбедносне опасности, већ и економске издатке јер би свака институција која добија потенцијално сумњиве пошиљке морала да подигне противдиверзионе центре.

Каран каже да данас не зна ни за једну групу која се служи методама писма-бомбе.

"Једно време је било актуелно слање писама са биолошким средством, али то је престало јер није дало политичке ефекте какви су били очекивани. Тако ни од ових писама не очекујем неке велике и ексклузивне ствари, поготово јер се нико није јавио да стоји иза тога."

Циљ је једноставан - да се ствара несигурност у држави, оцењује наш саговорник и напомиње да такве тежње по правилу имају сепаратисти.

На питање да ли би слични напади ускоро могли да се догоде и у другим државама, одговара да би тада било сигурно да је за то одговоран албански лоби, управо због питања Косова и Метохије. Овако је то, напомиње, сумња која није потврђена.

"Уколико би се још негде догодило нешто слично, онда би било сигурно да су то они. Ако би та акција постала тако широка да постигне међународне размере, онда би било ко стоји иза ње", закључује Каран.

Шест пошиљки са експлозивом у Шпанији

У Шпанији је у последњих седам дана пронађено укупно шест пошиљки са експлозивним направама.

Прва, у канцеларији премијера Педра Санчеса, откривена је још 24. новембра, а медији су о томе известили тек данас.

Данас је пронађена и експлозивна направа у коверти писма које је послато у сателитски центар Европске уније који се налази у ваздушној војној бази у Торехон де Ардосу, у близини Мадрида. 

Две сумњиве пошиљке стигле су јуче, једна у украјинску амбасаду у Мадриду, а друга у компанију "Инсталаса" која се бави производњом оружја и налази се у Сарагоси на североистоку Шпаније. Поменута компанија производи ракетни бацач Ц90 који је из Шпаније испоручен Украјини.

Према првим информацијама, све пошиљке су послате из Шпаније.

Амбасада Русије у Шпанији раније данас је осудила сваку терористичку претњу или чин у вези са шест писама-бомби које су пронађене у тој земљи.

"Свака претња или терористички акт, посебно усмерен против дипломатског представништва, заслужује потпуну осуду", наводи се у саопштењу амбасаде које је објављено на Твитеру.

image