Србија и Балкан

Војни званичници БиХ одали почаст српским борцима, па их оптужили да се клањају Младићу

Лажну вест пренео је Савету безбедности и Кристијан Шмит, а да је претходно није проверио
Војни званичници БиХ одали почаст српским борцима, па их оптужили да се клањају МладићуGetty © Anadolu / Contributor

Након што је сарајевски портал "Кликс" пренео неистиниту вест да су неки од највиших војних званичника БиХ "одали почаст злочинцу (Ратку) Младићу у Каловнику", огласио се један од актера наводног "скандала".

Заменик министра одбране у Савету министара Александар Гогановић оценио је да портал "Кликс" злонамерно шири дезинформације са циљем подизања политичких тензија и поручио да Срби никада не дижу споменике личностима за живота.

Гогановић је за Срну рекао да су начелник заједничког штаба Оружаних снага БиХ Гојко Кнежевић, заменик команданта Оперативне команде Оружаних снага БиХ за ресурсе Небојша Бошњак и он одали почаст испред споменика погинулим припадницима Гардијске бригаде и борцима Калиновика.

"На врху тог споменика је српска капа - шапка као део идејног решења коју су носили српски официри не само у прошлом Одбрамбено-отаџбинском рату него и у Првом светском рату", нагласио је Гогановић.

Он је навео да су венци положени у оквиру активности Васкршњег пријема у организацији православних припадника деминерске јединице.

"Подсетио бих да је према Закону о одбрани свим народима у систему одбране загарантовано право да обележавају своје верске празнике. Такође, кроз деловање Трећег пешадијског (Република Српска) пука баштинимо традицију и војно наслеђе Војске Републике Српске и одајемо почаст страдалим борцима, а исто право је загарантовано и припадницима друга два конститутивна народа у систему одбране", појаснио је Гогановић.

Агенција Танјуг преноси да је ову нетачну информацију "Кликса" у Савету безбедности УН пренео и Кристијан Шмит у оквиру свог обраћања на редовном полугодишњем заседању о ситуацији у БиХ.

Шмит се притом није позвао на писање "Кликса", већ је рекао да је чуо, да је прочитао и да ће проверити да ли је то тачно, а ако се испостави тачним запретио је да ће реаговати у складу са законом.

image