Србија и Балкан

Одбрана Трајковића: Сведок потврдио да је Слађан помагао албанским породицама

Пред специјалним тужилаштвом тзв. Косова данас је саслушан сведок Бехрам Тахири који је говорио о хуманом делу Србина
Одбрана Трајковића: Сведок потврдио да је Слађан помагао албанским породицама© y Christian Charisius/picture alliance via Getty Images

Бехрам Тахири, сведок у случају Слађана Трајковића кога специјално тужилаштво тзв. Косова терети за наводни ратни злочин у периоду од 1998. до 1999. године у Вучитрну, данас је потврдио да је Трајковић помагао људима којима је био у ситуацији да помогне.

Адвокати одбране Јелена Кривокапић и Дејан А. Васић, додали су за "Косово онлајн" да постоји део сведочења којим нису задовољни, али да за сада неће износити више детаља.

Сведок је говорио о хуманом делу Слађана и његовој личности, "да је он увек био особа која, ако није могла да помогне, није одмогао".

"Тахири је пред већем потврдио оно што смо ми од почетка и говорили. Да је Слађан пуно учинио за те људе који су се тог дана нашли на гробљу у Вучитрну. Он је сам, по некој рачуници, преко 15 чланова различитих породица из свог села колико је год то могао да успе и спасио, и сведок је то потврдио пред судом. Једним делом његовог исказа нисмо задовољни, али о томе делу не бих да говорим док суђење траје. У суштини нисмо незадовољни сведочењем овог сведока", рекао је Васић.

Адвокатица Јелена Кривокапић такође је потврдила да исказ није тако лош за Трајковића у делу где сведок признаје да је Слађан Трајковић помогао њему и његовој породици, али је додала и да је приметила да су сведоци, укључујући данашњег, веома конфузни и контрадикторни у давању изјава.

"Не примећујем те конкретне одговоре, кажем, како код осталих, тако и код овог сведока. И друго, контрадикторне су им изјаве које су давали раније пред полицијом, Еулексом, сада се појављују још и неке друге особе пред којима су давали изјаве, а које они називају истражитељи, међутим, видећемо да ли су то заиста били истражитељи и ко је узимао изјаве од њих", рекла је она.

Сведок тужилаштва Бехрам Тахири тврди да је за време рата видео Слађана Трајковића како пребија цивилно становништво на гробљу у општини Вучитрн, "у униформи полиције Србије", рукама и ногама, али и да није пребио њега.

Тахири је такође навео да је од полицајаца у униформи препознао само Слађана Трајковића.

Истакао је да га је Трајковић спасио да не оде у један од камиона, којима је око 1.000 Албанаца, како је најпре чуо, "одвожено на стрељање", али је касније сазнао да су послати у затвор у Смрековници.

Он је такође током испитивања навео да није видео оружје код Слађана Трајковића.

Адвокат Дејан А. Васић је током суђења прочитао изјаву коју је сведок 2022. године дао полицији, а где тврди да је осим Слађана Трајковића препознао још пет полицајаца, што се, како тврди, не поклапа са његовом данашњом изјавом.

Такође, адвокат је истакао да је у ранијим изјавама сведок тврдио да су цивилна лица одведена на стрељање, а да данас тврди да је "тако чуо".

Слађан Трајковић је ухапшен 15. децембра 2022. године у Северној Митровици и од тада се налази у притвору.

Специјално тужилаштво тзв. Косова против њега је подигло оптужницу за ратни злочин над цивилним становништвом у периоду од 1998. до 1999. године, у селу Резник и околним местима у општини Вучитрн.

image