Србија и Балкан

Фестивал "Дани Русије у Републици Српској": Од 18. до 20. маја у Бањалуци

Циљ фестивала је да прошири могућности за сарадњу у области културе и образовања између Русије и Републике Српске
Фестивал "Дани Русије у Републици Српској": Од 18. до 20. маја у Бањалуциwww.globallookpress.com © Simon Belcher/imageBROKER.com / Carsten Reisinger - stock.adobe.com

Књижевно удружење "Сусрет" најавило је одржавање фестивала "Дани Русије у Републици Српској", који ће се одржати од 18. до 20. маја 2024. године у Бањалуци.

Манифестација ће бити одржана уз подршку Председника Републике Српске Милорада Додика, Министарства за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске, Министарства просвете и културе Републике Српске, Представништва Републике Српске у Руској Федерацији, Амбасаде Руске Федерације у Босни и Херцеговини, "Фондације за подршку јавној дипломатији А.М. Горчаков" и Руског дома у Београду.

Како се наводи, циљ фестивала је да представи како достигнућа у области културе, науке и образовања, историје, духовног и моралног васпитања, тако и искуства у јачању националног јединства у вишенационалној и мултирелигиозној Руској Федерацији, као и да прошири могућности за сарадњу у области културе и образовања између Русије и Републике Српске.

У оквиру фестивала, 18. маја ће биће организована једнодневна међународна конференција "Руско-српски односи у контексту формирања мултиполарног светског поретка: искуство и перспективе" уз подршку "Фонда за подршку јавној дипломатији А.М Горчаков".

"Циљ конференције је разматрање руско-српских односа на експертском нивоу и узајамно деловање у светлу савремене трансформације међународног система и глобалних политичких потреса. На конференцији ће излагати познати руски и балкански стручњаци, представници истраживачких центара, владиних организација, невладиних организација и медија", наводе из удружења.

Додаје се да ће у просторијама Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци, 19. маја, бити представљене могућности образовног, истраживачког и иновационог система Русије у оквиру тематског блока "Јавна дипломатија, наука и образовање у Руској Федерацији: могућности".

Трећег дана,  20. маја планиран је округли сто "Дијалог култура: искуство заједничког живота народа Русије и Републике Српске", чији је циљ, између осталог, представљање културе и традиције народа Руске Федерације, као и позитивно искуство у области јачања међунационалних и међуверских односа у Русији.

У програму Фестивала учествоваће водећи руски стручњаци у својим областима и званичници државних органа на савезном и регионалном нивоу, као што су Министарство за националну политику, спољне односе, штампу и информисање Чеченске Републике, Друштвена комора Републике Татарстана, Федерална агенција за национална питања Руске Федерације, Федерална државна буџетска установа "Дом народа Русије", као и Дом пријатељства народа Татарстана. 

Како је саопштено, биће заступљене и истакнуте организације из области образовања, науке, културе и јавне дипломатије, међу којима су и "Фонд за подршку јавној дипломатији А.М. Горчаков", Московски државни институт за међународне односе Министарства спољних послова Руске Федерације, различити институти и истраживачки центри Руске академије наука, Факултет светске политике Московског државног универзитета М.В. Ломоносов, Центар за медитеранске студије Националног истраживачког универзитета "Висока школа за економију", "Севернокавкаски федерални универзитет".

Додаје се да ће учествовати и Центар за научну дипломатију и напредне академске иницијативе и Институт за међународне студије МГИМО (при Министарству иностраних послова Русије), Балкански клуб Научног студентског друштва МГИМО, Факултет за међународне односе и Центар за балканске студије Државног универзитета у Санкт Петербургу, Тулски државни педагошки универзитет Л. Н. Толстој, Пермски државни национални истраживачки универзитет, волонтерски клуб "Свемирска породица" при Музеју космонаутике у Москви, Евроазијска друштвена комора (секција "Интеркосмос"), инжењерска компанија "Лорет" у области развоја иновативне опреме и технологија у области пријема података са сателита за даљинско осматрање Земље (образовни пројекти), Државни институт за руски језик А. С. Пушкин, Руско-балкански центар за пословну сарадњу и културу и АНО (Аутономна некомерцијална организација) Центар за међународну сарадњу "Руско-балкански дијалог".

image